Svijet

Uživo| Amerika glasa: Trump ili Biden

23.38 –  Donald Trump pratit će rezultate izbora u Istočnom krilu Bijele kuće, s nekoliko bliskih saradnika i savjetnika te članovima porodice.

“Uzbuđen je”, kazali su njegovi saradnici.

23.12 – CNN objavljuje prve izlazne ankete na američkim predsjedničkim izborima. Glavne teme koje su bile bitne glasačima su bile ekonomija (34 posto), rasna nejednakost (21 posto) i koronavirus (18 posto). Slijede teme o zločinima i sigurnosti (11 posto) i zdravstvo (11 posto).

Na upit kako SAD obuzdava epidemiju koronavirusa, 51 posto birača smatra da loše, a 48 posto birača da dobro.

Čak 52 posto birača kaže da im je bitnije da novi predsjednik obuzda koronavirus nego da obnovi ekonomiju.

Izlaznost na ovogodišnjim američkim predsjedničkim izborima mogla bi biti rekordna, pokazuju prve projekcije. Neke države, poput Kalifornije, već su zabilježile rekord. Stručnjaci predviđaju da će odaziv birača biti veći nego 2016., kada je glasalo 138 miliona ljudi.

Brojanje listića koji su popunjeni prije 3. novembra je počelo, a prvi izborni rezultati okuju se oko 1 sat iza ponoći.

Tada se zatvaraju i prva glasačka mjesta. To će se dogoditi u šest država, među kojima su Indiana i Geoergia. Kako vrijeme bude odmicalo, zatvarat će se birališta prema zapadu, a posljednja država koja će okončati proces glasanja je Aljaska.

U nekim državama je dozvoljeno duže glasanje, a najviše kontroverzi izazvala je odluka Vrhovnog suda SAD da se dozvoli višednevno brojanje glasova u Pensilvaniji

Demokrata Joe Biden je krenuo za Wilmington, Delaware, gdje će se obratiti javnosti.

Donald Trump rezultate čeka u Bijeloj kući, a smanjen je broj ljudi koji su večeras tamo, javlja CNN pozivajući se na anonimni izvor.

Izvor kaže da će, po novome, na dočeku rezultata biti oko 250 ljudi, kako će se svi testirati na virus i kako će dobiti narukvicu koja potvrđuje da su testirani.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare