IT

Amerika i EU se pripremaju za ruski napad: Izdato zlokobno upozorenje bankama

Europska centralna banka priprema banke za mogući kibernetički napad pod pokroviteljstvom Rusije dok napetosti s Ukrajinom rastu, izjavile su dvije osobe koje poznaju to pitanje, dok se regija priprema za financijske posljedice bilo kakvog sukoba, prenosi Reuters.

Zastoj između Rusije i Ukrajine uznemirio je europske političke i poslovne čelnike, koji strahuju od invazije koja bi nanijela štetu cijeloj regiji.

Ranije ove sedmice francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je Moskvu i Kijev u pokušaju da djeluje kao posrednik nakon što je Rusija nagomilala trupe u blizini Ukrajine.

Sada je Europska centralna banka, koju vodi bivša francuska ministrica Christine Lagarde i koja ima nadzor nad najvećim evropskim zajmodavcima, u pripravnosti zbog prijetnji kibernetičkih napada na banke pokrenute iz Rusije, otkrivaju izvori.

Dok je regulator bio usredotočen na obične prevare koje su procvjetale tokom pandemije, ukrajinska kriza je skrenula njegovu pozornost na kibernetičke napade pokrenute iz Rusije, rekao je jedan od izvora, dodajući da je ECB ispitivao banke o njihovoj odbrani.

Banke su provodile cyber ratne igre kako bi testirale svoju sposobnost da se odbrane od napada, rekla je osoba.

ECB, koja je kao jedan od svojih prioriteta izdvojila rješavanje ranjivosti kibernetičke sigurnosti, odbila je komentarisati.

Odjel za financijske usluge New Yorka izdao je upozorenje financijskim institucijama krajem januara, upozoravajući na uzvratne kibernetičke napade ako Rusija napadne Ukrajinu i pokrene američke sankcije, prema regulatornoj obavještajnoj službi Thomson Reutersa.

OZBILJNA UPOZORENJA

Sjedinjene Države, Evropska unija i Britanija više su puta upozoravale Putina da ne napada Ukrajinu nakon što je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice sa svojim bivšim sovjetskim susjedom.

Ranije ove godine, brojne ukrajinske web stranice pogođene su cyber napadom koji je ostavio upozorenje “bojite i očekujte najgore”, budući da je Rusija skupila vojnike u blizini ukrajinskih granica.

Ukrajinska državna sigurnosna služba SBU priopćila je da je vidjela znakove da je napad povezan s hakerskim skupinama povezanim s ruskim obavještajnim službama.

Ruski dužnosnici kažu da je Zapad zahvaćen rusofobijom i da nema pravo predavati Moskvi kako da djeluje nakon što je proširen vojni savez NATO-a na istok od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Kremlj je također više puta negirao da ruska država ima bilo kakve veze s hakiranjem diljem svijeta i rekao da je spremna sarađivati ​​sa Sjedinjenim Državama i drugima u suzbijanju cyber kriminala.

Ipak, regulatori u Europi su na oprezu.

Britanski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost upozorio je velike organizacije da pojačaju svoju otpornost na kibernetičku sigurnost usred produbljivanja napetosti oko Ukrajine.

U utorak je Mark Branson, šef njemačkog nadzornog tijela BaFin, rekao na internetskoj konferenciji da je cyber-ratovanje međusobno povezano s geopolitikom i sigurnošću.

Bijela kuća također je okrivila Rusiju za razorni cyber napad ‘NotPetya’ 2017. godine, kada je virus osakatio dijelove ukrajinske infrastrukture, pogodivši hiljade kompjutera u desecima zemalja.

Ranjivost je ponovno naglašena prošle godine, kada je jedna od do sada najvećih hakerskih kampanja na svijetu koristila američku tehnološku tvrtku kao odskočnu dasku za kompromitiranje niza američkih vladinih agencija, za napad koji je Bijela kuća okrivila ruske strane obavještajne službe.

Napad je provalio softver tvrtke SolarWinds Corp, dajući hakerima pristup hiljadama tvrtki koje koriste njegove proizvode, šireći se Evropom, gdje je danska centralna banka rekla da je pogođena “financijska infrastruktura” zemlje.

Neki, međutim, vjeruju da je ukrajinska kriza prenapuhana. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy optužio je Washington i medije za raspirivanje panike.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare