Svijet

Amerika i talibani potpisali sporazum: Kraj rata dugog 18 godina

Subota je “monumentalan dan za afganistan”, objavila je Ambasada SAD u Kabulu na Twitteru, nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma s talibanskim militantima koji bi mogao donijeti završetak 18-godišnjeg rata u toj južnoazijskoj zemlji.

U jeku priprema za potpisivanje sporazuma u Dohi, glavnom gradu Katara, službenici ambasade su istaknuli da se “radi o stvaranju mira i svjetlije zajedničke budućnosti. Uz Afganistan smo.”

BBC je objavio da je uoči potpisivanja sporazuma, do kojeg je došlo nešto poslije 14 sati, potpisana i zajednička američko-afganistanska deklaracija u kojoj stoji da se očekuje potpuno povlačenje američkih i koalicijskih snaga iz Afganistana za 14 mjeseci.

„Koalicija će okončati povlačenje svojih preostalih snaga iz Afganistana unutar 14 mjeseci od objave ove zajedničke deklaracije i američko-talibanskog sporazuma… pod uvjetom da talibani ispune svoje obveze“, navodi se u zajedničkom priopćenju američke i afganistanske vlade.

PROČITAJTE  Muskov email zaprepastio radnike SpaceX-a: 'Dragi svi, kriza je mnogo dublja nego što se činilo, prijeti nam bankrot!'

Kad se potpiše sporazum, u Afganistanu, zemlji koja je u ratnom stanju otkad su ga Amerikanci počeli bombardirati kao reakciju na 11. septembar 2001. godine, trebalo bi prestati nasilje koje je odnijelo desetine hiljada života.

Uoči potpisivanja sporazuma, talibani su u subotu naredili svim svojim borcima da se “suzdrže od bilo kakvih napada”.

“Danas je svim talibanskim borcima naređeno da se suzdrže od bilo kakvih napada… za sreću nacije,” rekao je Reutersu Zabiulah Mudžahid, glasnogovornik talibana.

“Nadamo se da će SAD ostati vjeran svojim obećanjima iz pregovora i mirovnog sporazuma”, rekao je.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare