Svijet

Amerika je na rubu ponora: Prijeti joj dosad najveća opasnost, a to nije ni Kina niti Rusija

FBI je bombardiran ‘neviđenim’ valom prijetnji svojim agentima nakon što je pretresao imanje Donalda Trumpa vrijedno 133 miliona funti Mar-a-Lago.

U biltenu koji je procurio, agencija i Odjel za domovinsku sigurnost (DHS) rekli su da su upozorenja nakon prošlosedmične jutarnje racije uključivala nasilnike koji su govorili o postavljanju ‘takozvane prljave bombe ispred sjedišta FBI-a’ i ekstremiste koji su ‘opće pozivali na “građanski rat” i “oružanu pobunu”.’

Priznanje se pojavilo tri dana nakon što je 42-godišnji Ricky Shiffer – koji je pozivao na sveopće građanske nemire i smrt agenata FBI-a u svoja procijenjena 364 posta na platformi Trumpova istina – ubijen nakon što je pucao iz pištolja za eksere na FBI biro u Cincinattiju.

U biltenu koji je u nedjelju objavio CBS News, dodaje se: ‘FBI i DHS uočili su porast prijetnji saveznim policijskim snagama i, u manjoj mjeri, drugim policijskim i vladinim dužnosnicima nakon FBI-evog nedavnog izvršenja naloga za pretres u Palmu. Beach, Florida.

‘Ove se prijetnje javljaju primarno online i na više platformi, uključujući stranice društvenih medija, web forume, platforme za dijeljenje videa i slikovne ploče.’

FBI i DHS također su rekli da su ‘primijetili porast nasilnih prijetnji objavljenih na društvenim mrežama protiv saveznih dužnosnika i objekata’.

Dodalo se da su te prijetnje ‘specifične u identificiranju predloženih ciljeva, taktika ili oružja’.

Bilten je također upozorio da su ljudi objavili lične podatke o agentima na internetu kao dio, kako se sumnja, popisa za odstrel.

Poznat kao ‘doxxing’, navodi se da je došlo do porasta ‘informacija za identifikaciju osoba mogućih meta nasilja, kao što su kućne adrese i identifikacija članova porodica, koji se šire online kao dodatne mete’.

Republikanac i bivši agent FBI-a Brian Fitzpatrick priča kako su mu život ugrozili ‘neki od tih istih ljudi’ napadajući FBI zbog racije u Mar-a-Lagu
Protumpovski protestanti protiv medija okupili su se u Trumpovoj vili na Floridi nakon pretresa FBI-a u znak solidarnosti s bivšim predsjednikom
Više Trumpovih obožavatelja jučer je pokazalo snagu u njegovom Nacionalnom golf klubu u Bedminsteru, New Jersey
Još jedan pobornik bivše reality TV zvijezde koji protestuje nakon racije FBI-a
Pro-Trump skup u Mar-a-Lagu nastavio se u noć

Krajem prošle sedmice, konzervativni list Breitbart dobio je i objavio nalog za pretres koji sadrži imena dvojice agenata FBI-a uključenih u pretres Trumpovog imanja.

U biltenu FBI-a i DHS-a zaključeno je da bi ‘potencijalne mete (kućnog ekstremističkog nasilja) mogle uključivati ​​policiju, pravosudne službenike, pojedince upletene u teorije zavjere i percipirane ideološke protivnike koji osporavaju njihov svjetonazor’.

Također je upozoreno da bi nadolazeći izbori u sredini mandata 2022. mogli postati ‘dodatna žarišta oko koje bi se mogle eskalirati prijetnje percipiranim ideološkim protivnicima, uključujući savezno osoblje za provedbu zakona’.

Republikanac i bivši agent FBI-a Brian Fitzpatrick iz Pennsylvanije otkrio je da mu je rečeno da mu je život ‘u opasnosti’ usred posljedica Trumpove racije.

Rekao je da to proizlazi iz ‘nekih od istih ljudi’ koji sada verbalno napadaju federalne snage reda.

Prošlog ponedjeljka agenti su izvršili nalog za pretres Trumpova odmarališta u Palm Beachu na Floridi, povezan s povjerljivim dokumentima koje je tražio Nacionalni arhiv.

Nakon sve većeg pritiska da se nalog objavi, on je otpečaćen u dogovoru između advokata bivšeg predsjednika i Ministarstva pravosuđa.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland otkrio je u četvrtak da je lično odobrio zahtjev za podnošenje zahtjeva za izdavanje naloga, koji je kasnije odobrio savezni sudac – i pozvao ljude da ne donose prebrze zaključke o postupcima FBI-a.

Trump (76) traži da se zaplijenjeni dokumenti vrate dok se suočava s rastućom masom pravnih problema.

Kongresno vijeće koje istražuje napad Trumpovih pristaša na američki Kapitol 6. januara još uvijek radi na izgradnji slučaja da je on prekršio zakon pokušavajući poništiti svoj poraz na izborima 2020.

Trumpov niz slučajeva uključuje optužbe za prevaru putem interneta i petljanje izbora.

Suđenje bivšoj zvijezdi realityja započet će u februaru nakon što je bivša spisateljica Ellea E Jean Carroll tužila Trumpa za klevetu 2019. nakon što je tadašnji predsjednik odbacio njene optužbe da ju je silovao 1990-ih u robnoj kući u New Yorku.

Trump je u ponedjeljak ujutro u Truth postu o raciji u Mar-a-Lagu rekao: ‘FBI ima dugu i neumoljivu historiju korumpiranja… SADA SU UPALI U MOJ DOM, zabranili pristup mojim odvjetnicima i, bez dopuštenja svjedoka, razbili bravu koju su tražili da instaliramo na skladišnom prostoru koji smo im rano pokazali.

Označio je raciju ‘provalom’, rekao je da je FBI mogao jednostavno zatražiti papire i dodao: ‘Cijeli svijet je gledao kako je FBI preturao po kući, uključujući ormare (i odjeću!) bivše prve dame, sam i neprovjereno.’

U otkrivanju zapisa povezanih s racijom, otkriveno je da su agenti zaplijenili povjerljive zapise iz Trumpove vile, uključujući neke označene najvišim razinama tajnosti – TS-SCI, za Top Secret/Sensitive Compartmented Information.

Situacija oko Trumpa i racije FBI-ja ponovo je pokazala koliko je zapravo podijeljeno američko društvo, što je već bilo vidljivo tokom nezapamćenog napada na Capitol. Uz izbore koji su blizu, jasno je da postoji realna opasnost da se situacija još više zakomplikuje i čak dovede do sukoba, neki idu tako daleko da prognoziraju i mogućnost građanskog rata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare