Svijet

Amerika se ponovno zatvara zbog koronavirusa. Stanje nije dobro

Američki predsjednik, Donald Trump, fokusirao se na reizbor za Bijelu kuću, a lokalni i državni lideri u isto vrijeme bore se s koronavirusom u svojim državama.

Naime, Trump je naložio ponovno otvaranje SAD-a, a samim tim i američke ekonomije, no to je ubrzo dovelo do širenja koronavirusa i od SAD-a napravilo najveće žarište koronavirusa.

Zato se sada lokalni i državni lideri okreću ponovnom zatvaranju svojih zajednica i država.

CNN piše kako je Trump odlučio otvoriti zemlju dok su se punile hitne i bolnice.

Broj slučajeva u SAD-u je na 60.000 dnevno, pa lideri država nemaju puno izbora osim strožih mjera protiv predsjednikovih uputa.

U Texasu je tako gradonačelnik Houstona, Sylvester Turner predložio zatvaranje na dvije sedmice, a nekoliko dana prije republikanski guverner te države, Greg Abbott tražio je strože mjere te naložio obvezno nošenje maski.

Zapadna Virginija nedavno je zatvorila kafiće i barove, u Kaliforniji su zatvoreni svi restorani bez terasa, vinarije i vinoteke, kina, zoološki vrtovi, muzeji i kafići.

Los Angeles i San Diego su već najavili da će djeca u novu školsku godinu ići samo online. Oregon je zabranio okupljanja više od 10 ljudi nakon alarmantnog porasta broja slučajeva.

KFC je u Floridi, Texasu, Oklahomi i Kaliforniji poručio restoranima da zatvore opciju ručka u restoranu te da samo drive in bude dostupan.

U međuvremenu je najviše slučajeva u jednom danu zabilježila Florida, ima ih više od osam država SAD-a skupa.

O pandemiji je progovorio i glavni američki epidemiolog, Anthony Faucci, koji je rekao kako je brzo otvaranje zemlje dovelo do porasta slučajeva.

“Jasno je, a to znamo po brojnim drugim zemljama, ako fizički odvojite ljude, do točke da se virus ne može širiti…znamo da to možemo postići zatvaranjem”, rekao je.

“Nismo se skroz zatvorili, broj slučajeva je rastao pa je počeo padati, i onda smo stagnirali na dosta visokom nivou od oko 20.000 slučajeva na dan. I zato sada, nakon što smo se otvorili vidimo ovakve brojke, u Kaliforniji, Arizoni, Texasu, Floridi”, rekao je.

Nekoliko je svijetlih tački, a to su New York i Massachusetts, koji su naučili teške lekcije, piše CNN. U New Yorku po prvo put nakon više mjeseci nema nijednog smrtnog slučaja od koronavirusa objavio je gradonačelnik Bill de Blasio.

Massachusetts je pak objavio da im je sedmodnevni prosjek pozitivnih testova pao na 1,7 posto u odnosu na 94 posto na koliko je bio sredinom aprila.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare