Svijet

Amerikanci nisu više sigurni da je trebalo povući vojsku iz Afganistana

Podrška Amerikanaca povlačenju američkih vojnih snaga iz Afganistana naglo je pala nakon što su iz Kabula pristigle potresne snimke evakuacije uspaničarenih ljudi nakon pobjede talibana i polovica ispitanika ne odobrava način na koji je predsjednik Joe Biden to izveo, pokazalo je novo ispitivanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u utorak

Samo 49 posto od 1999 osoba koje su od 13. do 16. avgusta ispitali Politico i Morning Consult podržava odluku američkog predsjednika da napusti Afganistan, prema 69 posto u aprilu, kada je Biden objavio da će svi američki vojnici napustiti tu zemlju do 11. septembra.

Novo ispitivanje provedeno je u trenutku kada su talibani vodili munjevitu ofenzivu i zauzeli glavni grad, a američka administracija najavila slanje 6000 vojnika kako bi osigurali zračnu luku tokom evakuacije gotovo 30.000 Amerikanaca i afganistanskih civila koji bježe u strahu za svoj život.

PROČITAJTE  Kinezi spremaju nešto što svijet do sada nije vidio: Najmoćnije američko oružje nalazi se u Zemljinoj orbiti, moramo ga uništiti

Biden je očekivao da će javnost podržavati povlačenje kojim želi okončati najduži američki rat, koji su izazvali teroristički napadi 11. septembra 2001.

No 51 posto ispitanika kritizira sada način na koji je Biden izveo povlačenje, pokazuje ispitivanje.

Njih 45 posto smatra da SAD ne bi trebao povući svoje vojnike ako bi odlazak omogućio talibanima da preuzmu kontrolu nad zemljom, što se naposljetku i dogodilo.

Gotovo isto toliko (48 posto) ih se protivi odlasku Amerikanaca ako bi to “otvorilo put Al Kaidi i drugim terorističkim skupinama da organiziraju svoje aktivnosti u Afganistanu”.

Među demokratskim biračima, 53 posto ih odobrava kako je Biden izveo povlačenje iz Afganistana, daleko manje od njegova rejtinga u stranci koji se kreće između 70 i 80 posto, navode Politico i Morning Consult.

PROČITAJTE  Zašto Amerika oklijeva da Ukrajincima isporuči oružje dugog dometa?

Ispitivanje je provedeno na građanima svih političkih orijentacija i ima marginu pogreške od dva posto.

“Čvrsto branim svoju odluku. Nakon 20 godina, teška srca sam shvatio da nikada neće postojati dobar trenutak za povlačenje američkih snaga”, rekao je Biden u Bijeloj kući u ponedjeljak.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare