Svijet

Amerikanci otkrili šta Rusi dopremaju na granicu. To bi mogao biti ključni dokaz da se sprema invazija na Ukrajinu!

Sjedinjene Američke Države imaju naznake da je Rusija dopremila zalihe krvi u blizini ukrajinske granice, saopćila su za CNN dva visoka američka zvaničnika odbrane, u sklopu gomilanja medicinskih zaliha, vojnika i vojne opreme u tom području za koje su američki predstavnici rekli da bi moglo signalizirati planove za invazija.

Reuters je prvi izvijestio o ruskom dopremanju zaliha krvi do granice s Ukrajinom, što bi bilo potrebno za liječenje žrtava u slučaju sukoba. Ovaj razvoj događaja dodatno je povećao zabrinutost SAD da Rusija ima kapacitete za pokretanje napada u vrlo kratkom roku.

Jedan od zvaničnika koji je razgovarao s CNN-om upozorio je da prisutnost ruskih zaliha krvi u blizini ukrajinske granice nije apsolutni pokazatelj invazije. Umjesto toga, to je jedan od mnogih elemenata koje SAD nadzire kako se gomilanje ruskih snaga stalno nastavlja.

CNN je prošlog mjeseca objavio da je Rusija počela jačati opskrbne linije poput medicinskih jedinica i goriva koje bi moglo podržati dugotrajni sukob ako se Moskva odluči na invaziju.

Ukrajina je demantirala da je Rusija premjestila bilo kakve zalihe krvi na prve linije. Zamjenica ukrajinske ministrice obrane Hanna Maliar u subotu je nazvala izvještaj “neistinitim”.

Bijela kuća je, međutim, objavila da Ukrajina umanjuje važnost prijetnje na način koji bi mogao dovesti do toga da zemlja bude nespremna za potencijalni ruski napad.

“Razumijemo tešku poziciju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i pritisak pod kojim se nalazi”, rekao je predstavnik Bijele kuće u subotu.

“Ali u isto vrijeme on umanjuje rizik od invazije, traži stotine miliona dolara u oružju za obranu od jednog oružja. Mislimo da je važno biti otvoren i iskren u vezi s tom prijetnjom.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare