Svijet

Amerikanci ponovo posjetili Tajvan, Kinezi objavili da se pripremaju za rat

Kineska vojska saopćila je da je izvela nove vježbe u blizini Tajvana u ponedjeljak dok je grupa američkih kongresmena posjetila Tajvan, koji Kina smatra dijelom svoje teritorije, i sastala se s predsjednicom Tsai Ing-wen, što je Peking nazvao povredom kineskog suvereniteta.

Pet američkih kongresmena, predvođenih senatorom Edom Markeyjem, stiglo je u Taipei u nenajavljeni posjet kasno u nedjelju.

Stopama Pelosi

Druga je to američka delegacija u posljednje vrijeme, nakon što je početkom avgusta Tajvan posjetila predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, na što je Kina odgovorila velikim vojnim vježbama.

KOmanda Narodnooslobodilačke vojske Kine, odgovorno za Tajvan, objavilo je da je u ponedjeljak organiziralo višenamjenske zajedničke patrole provjere borbene spremnosti te vojne vježbe u moru i zračnom prostoru oko Tajvana.

Vježbe su “snažna mjera odvraćanja Sjedinjenih Američkih Država i Tajvana od nastavka političkih trikova te potkopavanja mira i stabilnosti širom Tajvanskog tjesnaca”, dodaje se u saopćenju.

Kinesko ministarstvo odbrane poručilo je da je putovanje zastupnika narušilo suverenitet i teritorijalni integritet Kine i da “u potpunosti razotkriva pravo lice SAD kao uništavača mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu”.

“Kineska Narodnooslobodilačka vojska nastavlja s obukom i pripremama za rat, odlučno brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet te će odlučno slomiti svaki oblik separatističke ‘neovisnosti Tajvana’ i stranog uplitanja”, dodaje se u saopćenju.

Zločesti susjed

Tajvanski premijer Su Tseng-chang rekao je da ih neće spriječiti odgovor Kine na takve posjete stranih prijatelja.

“Ne možemo ništa ne raditi samo zato što imamo zločestog susjeda pored nas i ne dopustiti posjetu našim prijateljima”, kazao je novinarima.

Posjeta Pelosi Tajvanu razbjesnila je Kinu koja je odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila iznad Taipeija prvi put i prekidanjem dijaloga sa SAD u nekim područjima, uključujući klimatske promjene.

SAD nema formalne diplomatske odnose s Tajvanom, ali je po zakonu dužan omogućiti mu sredstva za samoodbranu.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare