Svijet

Amerikanci se ozbiljno pripremaju za rat: Jedinice za specijalno ratovanje već djeluju u jednoj od najvažnijih regija na planeti

Aljaska igra centralnu ulogu u američkoj integriranoj strategiji odvraćanja u pogledu odbrane Sjeverne Amerike, rekao je general Zračnih snaga Glen D. VanHerck.

VanHerck, zapovjednik Zapovjedništva zračne odbrane Sjeverne Amerike i Sjevernog zapovjedništva SAD-a, održao je jučer virtualni brifing za novinare Pentagona iz Anchoragea na Aljasci.

Najveća prednost koju SAD ima je snažna mreža saveza i partnerstava, za razliku od Rusije i Kine koje to nemaju, rekao je.

Na primjer, ove sedmice održavaju se Okrugli stol Arktičkih sigurnosnih snaga i Arktički simpozij.

Na tim će forumima dalje raspravljati o načinima na koje savezničke i partnerske nacije mogu sarađivati ​​u ovoj regiji, rekao je.

Govorio je i mornarički adm. Charles “Chas” A. Richard, zapovjednik Strateškog zapovjedništva SAD-a.

“Obojica vidimo Arktik kao ključnu stratešku regiju”, rekao je Richard. “I znamo koliko je to vrijedno za nas i naše arktičke saveznike. Northcom je zagovornik Arktika ( u Ministarstvu odbrane), ali želim da znate da nisu sami. Američke snage, uključujući moje strateške snage, rutinski djeluju u ovoj regiji, kao i naši arktički saveznici. Za nas je važno biti na terenu, jer strateške prijetnje izviru iz Arktika; a prijetnje koje se razvijaju zahtijevaju stalnu pozornost. Ne trebate tražiti dalje od toga da Rusija jača svoje snage na Arktiku, a Polarni put svile (Narodne Republike Kine) primjer je stvari koje trebamo riješiti.”

Polarni put svile odnosi se na brodske rute koje povezuju tri glavna ekonomska središta – Sjevernu Ameriku, Istočnu Aziju i Zapadnu Evropu – kroz Arktički krug.

“Strateško odvraćanje, moja odgovornost, temelj je naše nacionalne odbrambene politike i integriranog odvraćanja. Omogućuje svaku američku vojnu operaciju diljem svijeta, uključujući i Arktik”, rekao je admiral.

“Želim naglasiti stabilan međunarodni poredak utemeljen na pravilima na Arktiku, kao i drugdje, jer koristi Sjedinjenim Državama. To koristi svim nacijama arktičke zajednice. To je ono što je najbolje za stabilnost, sigurnost i opću dobrobit. Naši saveznici i partneri naša su najveća strateška prednost, a mi smo njihova. … I zahvalan sam na radu koji se radi na kontinuiranom jačanju sigurnosti Arktika,” dodao je.

Opsežne vježbe i priprema za rat na Arktiku

Pripadnici mornaričkog odjela za specijalno ratovanje izveli su vježbu zračne obuke na velikim visinama na Arktiku, tokom vježbe Arctic Edge 2022.

Snage za specijalne operacije iz vojske, mornarice, zrakoplovstva sarađivale su s američkom obalnom stražom, međunarodnim partnerima, lokalnom i državnom policijom, agencijama i domorocima s Aljaske kako bi izveli obuku za ekstremno hladno vrijeme, proširili vještine preživljavanja i testirali arktičku opremu tokom vježbe Arctic Edge, piše Defence Blog.

Arctic Edge je dvogodišnja odbrambena vježba Sjevernog zapovjedništva SAD-a osmišljena za demonstriranje i uvježbavanje sposobnosti brzog raspoređivanja i djelovanja na Arktiku.

SEAL-ovi, elitni specijalni operateri, izveli su nekoliko vojnih skokova Fre Fall-a, uključujući neviđeni skok s s velike visine i niskog otvaranja padobrana, u Deadhorsu na sjevernoj obali Aljaske.

Tokom posljednjeg skoka sletjeli su na ledeni tok 177 nautičkih milja od kopna u Arktičkom okeanu. Nakon što su sletjeli na led, susreli su se s podmornicom USS Pasadena, koja je probila do 1.5 metar leda na mjestima, u sklopu vježbe američke mornarice ‘ICEX’, koja se odvijala istodobno s Arctic Edgeom.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare