Svijet

Amerikanci tvrde: Zloglasna Wagner grupa trpi veliku gubitke u Ukrajini. Zbog toga vrbuje robijaše

Wagner grupa, ruska privatna vojna kompanija, pokušava regrutirati više od 1.500 osuđenih kriminalaca za učešće u ruskom ratu u Ukrajini, ali mnogi odbijaju pridružiti im se, rekao je visoki američki odbrambeni zvaničnik.

“Naše informacije pokazuju da Wagner trpi velike gubitke u Ukrajini, posebno – što nije iznenađujuće – među mladim i neiskusnim borcima”, rekao je američki zvaničnik novinarima, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Evropska unija uvela je sankcije Wagner grupi, optužujući je za tajne operacije u ime Kremlja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ta grupa ne predstavlja rusku državu, ali da privatni vojni poduzetnici imaju pravo raditi bilo gdje u svijetu sve dok ne krše ruski zakon, prenosi Index.hr.

Američki zvaničnik ukazao je na nedavne videosnimke na društvenim mrežama, na kojima se, kako se čini, vidi Jevgenij Prigožin, za kojeg su Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država i Evropska unija rekli da je s njim povezana Wagner grupa, kako pokušava vrbovati zatvorenike.

Na snimku se vidi kako Prigožin pokušava regrutirati ruske zatvorenike, kao i Tadžike, Bjeloruse i Armence.

Reuters nije neovisno potvrdio snimke na društvenim mrežama.

Borce Wagner grupe optužile su grupe za ljudska prava i ukrajinska vlada da su počinili ratne zločine u Siriji i istočnoj Ukrajini od 2014. nadalje.

U julu je britanska vojna obavještajna služba saopćila da je Rusija koristila Wagner grupu za pojačanje svojih snaga na prvoj liniji u sukobu u Ukrajini.

Rusija je pretrpjela između 70.000 i 80.000 žrtava, bilo ubijenih ili ranjenih, od početka invazije na Ukrajinu, objavio je Pentagon prošlog mjeseca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare