Svijet

Amnesty International: Ukrajina je prekršila pravila ratovanja i počinila ratne zločine

Amnesty International optužio je Ukrajinu za ratne zločine tokom vojnog sukoba s ruskim snagama u invaziji.

Humanitarna organizacija objavila je u srijedu da taktika ukrajinske vojske “krši međunarodno humanitarno pravo i ugrožava civile” djelovanjem oružja iz baza postavljenih u stambenim područjima dok su prisutni civili, piše Newsweek.

Amnesty International je ranije optuživao Rusiju za kršenje više međunarodnih zakona tokom rata. Organizacija je u srijedu rekla da navodna ukrajinska kršenja “ni na koji način ne opravdavaju neselektivne napade Rusije”.

“Dokumentirali smo obrazac po kojem ukrajinske snage izlažu civile opasnosti i krše zakone rata kada djeluju u naseljenim područjima”, rekla je glavna sekretarka Amnesty Internationala Agnès Callamard u izjavi. “Biti u odbrambenom položaju ne izuzima ukrajinsku vojsku od poštivanja međunarodnog humanitarnog prava.”

Ukrajinska vojska

Dok su provodili istragu ruskih napada u ukrajinskim regijama Harkiv, Donbas i Mikolaiv između aprila i jula, istraživači Amnesty Internationala rekli su da su otkrili da je ukrajinska vojska djelovala iz civilnih zgrada u najmanje 19 gradova i sela. Otkriće je potkrijepljeno satelitskim snimkama, navodi se u saopštenju.

Organizacija je rekla da je Ukrajina počinila “jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava” time što je smjestila najmanje pet vojnih objekata u civilne bolnice. Ruski zračni napadi na zdravstvene ustanove rezultirali su značajnim brojem civilnih povreda i smrti tokom rata, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Amnesty International također je otkrio da je Ukrajina postavila vojne baze u 22 od 29 škola koje su posjetili u regijama Donbas i Mikolajev tokom istrage, navodi se u saopštenju. Organizacija je rekla da je Rusija kasnije započela napade na mnoge od istih škola između aprila i kraja juna, što je rezultiralo brojnim smrtnim slučajevima i povredama.

Nakon uništenja škola u najmanje tri grada, ukrajinska vojska je optužena za premještanje baza u škole u različitim područjima, dovodeći zajednicu koja okružuje nove baze u opasnost od sličnih napada.

Iako baze u školama možda same po sebi nisu u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom jer škole nisu bile uključene, organizacija je rekla da je Ukrajina postavila baze u školama u blizini kuća i stambenih zgrada bez upozorenja stanovnika ili pomoći da se evakuiraju.

U nekim slučajevima, zakoni rata nalažu da škole i bolnice mogu postati legitimne mete vojnih napada, prema Međunarodnom odboru Crvenog križa.

Amnesty International saopštio je da njegova istraga “ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade”, istovremeno pozivajući ukrajinsku vojsku da “pravi razliku između vojnih ciljeva i civilnih objekata i poduzme sve moguće mjere opreza” i odmah prestane djelovati izvan područja naseljenih civilima.

“Ukrajinska vlada trebala bi odmah osigurati da svoje snage locira dalje od naseljenih područja ili bi trebala evakuirati civile iz područja gdje vojska djeluje”, rekao je Callamard. “Vojske nikada ne bi trebale koristiti bolnice za sudjelovanje u ratovanju, a trebale bi koristiti škole ili domove civila samo kao zadnje utočište kada nema održivih alternativa.”

Amnesty International rekao je da je obavijestio ukrajinsku vladu o nalazima svoje istrage 29. jula, ali do srijede nije dobio odgovor.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare