Region

Ana Brnabić: Gotovo je, stavljena je tačka na Rio Tinto u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na konferenciji za medije poslije sjednice Vlade Srbije, čija je jedina tema bila Rio Tinto, da je ukinuta Uredba vlade o Prostornom planu projekta Jadar, piše Nova.rs.

Premijerka je istakla da postoje zahtjevi ekoloških organizacija koji su predati Vladi 12. januara 2022. godine, pa izjavila:

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tino, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli. Dakle, ispunili smo sve zahtjeve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji“, rekla je premijerka i dodala:

“Gotovo je, sve je završeno što se tiče ‘Rio Tinta'”, rekla je predsjednica Vlade Srbije.

Kako je rekla Brnabić, u posljednjih nekoliko mjeseci imali smo proteste zbog Projekta „Jadar“ i Rio Tinta i kompanije Rio Sava.

“Koja je u Srbiji od 2004, kada je dobila prvo rješenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje, krenula je u istraživanje, 2006. je izmijenjen zakon o rudarstvu, 2012. dobili i rješenje o izvođenju bušotina velikog prečnika”, kazala je.

Brnabić je ranije izjavila da je Vlada Srbije blizu odluke da ukine sve dozvole koje su izdate Rio Tintu, kao i da će biti ukinut prostorni plan u koji je unijet projekat “Jadar”.

Ranije danas kompanija “Rio Tinto” saopštila je da je zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat “Jadar”.

„Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala. Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta“, naveli su iz Rio Tinta prije sjednice Vlade Srbije.

Današnja sjednica vlade i premijerkina objava nije odvratila aktiviste od protesta koji je najavljen za večeras u 19 sati ispred Predsjedništva Srbije.

Podsjećamo, dozvola za istražno pravo rude litijuma na području Jadra kompaniji Rio Tinto, nakon čega bi i sam projekat trebalo da bude okončan, ističe u subotu 22. januara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare