Politika

Analitičar: Rusi će se upetljati u izbore u BiH, sigurno će iskoristiti ono što su gradili decenijama

Bosna i Hercegovina je uvijek bila mjesto gdje može početi rat. Miloradu Dodiku, koji je u utorak bio kod Vladimira Putina, ova situacija jako odgovara i sigurno će je iskoristiti za svoj interes.

Komentirao je tako odjeke odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina o zaoštravanju rata u Ukrajini analitičar Vilko Klasan iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba. Spomenuo je kako će ovo sigurno utjecati na pogoršanje situacije u BiH, kojoj slijede izbori, piše 24sata.hr.

"Rusi su godinama investirali po Evropi, pa tako i po BiH, i sigurno će iskoristiti to što su gradili decenijama. Upetljat će se u izbore kako im bude pasalo. Iako je Republika Srpska entitet, Dodik čita samo ovo Republika što mu daje nekakav status državnosti. On čita Daytonski sporazum kako on želi - kaže Klasan koji povezuje ovu situaciju s drugim državicama koje su nastale uz rusku pomoć" - Južnu Osetiju i Abhaziju.

"Ova denacifikacija koju Putin spominje se 90-ih zvala ugroženost. Dakle, model djelovanja je jednak. Zato me ni nije začudila nedavna izjava patrijarha Porfirija koji je rekao da su se kroz historiju mijenjale granice država mjesta obitavanja Srba, ali i da bi se mogle promijeniti i u budućnosti" - kaže Klasan. Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kaže da je ruski čovjek koji nema nekog manevarskog prostora, ali i kako bi se nemiri mogli proširiti širom Evrope.

"Kad ljudima zavrnete plin i inflacija raste, narod neće mirno sjediti. Pogledajte primjere iz historije gdje su ljudi u vrećama nosili novac kako bi kupili hljeb. Desnim opcijama to odgovara. Pogledate samo nedavni protest Čeha. Njih 70.000 bilo je na ulicama Praga i tražili su odmicanje od politike Evropske unije - kaže Klasan. Dok neki smatraju da opasnost nije stvarna, Klasan kaže kako u historiji nismo imali situaciju da jedna nuklearna sila provodi agresiju. Putin je postao nepredvidiv i niko ne može reći da blefira", kaže analitičar.