kupovni hljeb na policama
Nauka

Analizirali su kupovni hljeb: Ono što su otkrili je ogavno

Prema jednoj američkoj studiji, kupovni hljeb iz trgovina i supermarketa mogao bi sadržavati tragove ljudske kose, pačjeg perja i svinjskih papaka. Studija koja to tvrdi objavljena je još 2016. Ali, u fokus javnosti je došla tek nedavno, kad se po društvenim mrežama proširilo hljeb sadrži aminokiselinu L-cistein. Ona se koristi i za produženje roka trajanja hljeba. Obično se sintetizira iz ljudske kose.

Naime iako se mogu i proizvesti u laboratorijima, te je proteine mnogo lakše i jeftinije uzeti iz ljudske kose. Većina kose iz koje se vade navodno dolazi iz kineskih brijačnica i frizerskih salona.

L-cistein se također često koristi za ubrzavanje procesa pečenja. Iako je činjenica da se dobiva iz odbačene kose zgraža mnoge, istraživači tješe da je u nekim vrstama hljeba pronađen samo u tragovima.

Ipak, dodaju, ako želite biti sigurni da pekarski proizvod koji ste kupili dlake ne sadrži ni u tragovima, morati ćete ih kupovati svježe, bez raznih elemenata koji im produžuju rok.

“Ljudska kosa, ptičja pera… Zbog ovog više ne jedem hljeb”, kaže jedna korisnica TikToka. Mnogi se slažu da je to dobar razlog za potpuno ga ukloniti s dnevnog menija.

Ipak, istraživači dodaju da spomenute aminokiseline koje mu se dodaju u proizvodnji, kad se uzimaju kao dodatak prehrani ljudsko tijelo prerađuje u glutation koji je snažan antioksidans. Pomažu i u liječenju nekih respiratornih stanja, poput bronhitisa i KOPB-a, piše Readers Digest.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare