Vijesti

Andelija za Raport: Ako struja postane osnovni energent za grijanje, imat ćemo ozbiljan problem

Admir Andelija, direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, govorio je za Raport o stanju na tržištu energenata, njihovoj cijeni, mogućoj nestašici…

“Nije problem u nestašici, problem je ono što se sad dešava, a to je da cijena ostalih energenata, uglja, peleta, plina, drastično raste”, kaže Andelija za Raport.

Koliko će koštati

No, ako električna energija postane osnovni energent za grijanje, imat ćemo ozbiljan problem, ističe direktor Elektroprivrede.

“Teško da može doći do nestašice struje. Imamo mi struju, ali pitanje je koliko će koštati. Da bismo zadržali stabilnost cijena električne energije, a imamo sve preduslove da se cijena struje ne mijenja duži vremenski period, jeste da se država pobrine da ostali energenti ne rastu ovako”, ističe Andelija.

Naglašava je zabrana izvoza drveta jedna od prvih mjera u tom smjeru.

“Nadam se da će biti i za ugalj slično. Onda ne bismo imali problem da naše energente zaštitimo, ne možemo mi previše utjecati na cijenu plina ili nafte, ali možemo na naše”, kaže Andelija

Osvrnuo se i na trend kupovine konvektora, klimatskih uređaja, koje građani smatraju alternativom za grijanje na plin ili pelet.

“Sve je to jedan strašan problem koji nas može odvesti u neizvjesnost. Ali, za to se mora pobrinuti država”, napominje Andelija.

Predložene mjere

Pitamo ga da li su on, odnosno Elektoriprivreda BiH, upozoravali na mogući problem ukoliko se veliki broj kućanstava prebaci na grijanje na struju.

“Naravno, predlagali smo zabranu uvoza sijalica sa žarnim nitima, metal-halogenih sijalica i neonskih sijalica. To je već po standardima Evropske unije zabranjeno koristiti

To bi mnogo doprinijelo. Trebamo štedjeti. Australija je uvela mjere, ljudi dnevno dva sata gase sve električne uređaje, neke zemlje štede na uličnoj rasvjeti, gase je od 12 do 5… Moramo početi biti svjesni toga”, poručuje Andelija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare