Region

Andrej Plenković: “Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti”

Predsjednik Vlade Hrvaske i HDZ-a RH Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da su središnja tijela vladajuće stranke razgovarala o agresiji i invaziji Rusije na Ukrajinu, te da je Hrvatska vojska podignula stupanj pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na aktualne globalne okolnosti.

“Hrvatska vojska je podigla stupanj svoje pripravnosti od uobičajenog stanja obzirom na globalne okolnosti koje se zbivaju.

Veliki angažman

S posebnom pozornošću pratimo sva zbivanja u našem susjedstvu, jugoistoku Europe. Nikako ne bismo željeli da dođe do bilo kakve destabilizacije situacije u bilo kojoj od nama susjednih zemalja”, izjavio je večeras novinarima premijer Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a RH.

S te strane smo itekako angažirani politički i diplomatski. Što se tiče pripravnosti naših službi to vidite svi, i intenziteta naših aktivnosti – podigli smo svoj stupanj angažmana”, naglasio je hrvatski premijer.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je Vlada i od parlamentarne oporbe dobila jasnu i čvrstu potporu za mjere u vezi s ukrajinskom krizom.

“Mislim da je općenito dobro na hrvatskoj političkoj sceni da su postupno mahom svi politički akteri došli na pozicije Vlade i HDZ-a koje imamo kontinuirano kada je riječ o pitanju Ukrajine. Nije to baš bilo tako do prije nekoliko tjedana. Bilo je tu svakakvih kritika, neopravdanih, paušalnih, neinformiranih”, dodao je Plenković.

Istaknuo je i da je i onome koji ništa o tome ne zna, sve postalo kristalno jasno i sada “svi dolaze na naše pozicije”.

Oštra osuda

Plenković je kazao i da su razgovarali o agresiji i invaziji Rusije na Ukrajinu, snažnom pozicioniranju Hrvatske u njezinoj jasnoj i oštroj osudi kao i potpori paketima sankcija prema Rusiji, pomoći Ukrajini te naporima da se nađe mirno rješenje i slično.

Naglasio je i da su danas još jednom dali snažnu potporu europskoj perspektivi Ukrajini te podržali sve razgovore koji bi mogli dovesti do prekida agresije i prekida vatre. Uz to, središnja tijela HDZ-a izvijestili su o stalnim kontaktima s hrvatskom veleposlanicom u Kijevu.

Plenković je kazao i kako su s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem dogovorili da se u srijedu ujutro održi tematska rasprava o novonastaloj situaciji.

“Vrlo rado ću doći pred zastupnike i još jednom pojasniti našu analizu i stajališta Vlade o ovoj agresiji na Ukrajinu”, rekao je Plenković, prenosi Hina.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare