Politika

Andrej Plenković i Bakir Izetbegović otkrili detalje razgovora u Dubrovniku

Premier Hrvatske Andrej Plenković bio je domaći predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću.

Kako je objavio Plenković, u Dubrovniku je nastavljen političkog dijalog s predsjednikom SDA s ciljem unapređenja odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Izrazili smo zadovoljstvo pripremama sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske s ciljem realizacije projekata od zajedničkog interesa, poput izgradnje Južne plinske interkonekcije”, objavio je Plenković.

Hrvatski premijer je dodao da je razgovarano o potrebi postizanja političkog dogovora o izbornoj reformi, s ciljem osiguranja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih te uklanjanja blokada u funkcioniranju institucija.

Izetbegović je saopćio da je razgovarano o potrebi rješavanja otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u obostranom interesu, kao i o odnosima Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Sagovornici su istaknuli potrebu pronalaska konsenzusa o izbornoj reformi s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i Ostalih, te uklanjanja blokada u funkcionisanju institucija. Izetbegović je naglasio da bi dijalog o rješavanju otvorenih pitanja na državnom nivou bio ključan za vraćanje i osnaživanje povjerenja i saradnje dviju susjednih država.

S tim u vezi, podržano je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Izetbegović i Plenković razgovarali su i o plinifikaciji Bosne i Hercegovine kroz ubrzanu realizaciju projekta gasovoda Južna interkonekcija, te o ostalim zajedničkim infrastrukturnim projektima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare