Anesteziolog iz Srbije zaplakao na TV: Zdravstveni sistem je pukao

1289

Anesteziolog i predsjednik Sindikata ljekara i farmaceuta Srbije Rade Panić zaplakao je u emisiji na TV N1 govoreći “da je zdravstveni sistem Srbije zvanično pukao”, podsjetivši na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da je trenutno koronavirusom zaraženo 2.340 zdravstvenih radnika.

Panić je rekao da je trenutna situacija “jako, jako loša” i treba hitno reagovati, jer “ne da u Srbji neće biti mjesta u bolnicama, već nema mjesta u Covid-bolnicama”. Što prije treba “preduzeti mjere koje su značajno oštrije od ovih koje su sada”, upozorava.

“Čujete da sam veoma uzbuđen. Jučer sam bio u situaciji kakva se dešavala u Italiji. U svom profesionalnom vijeku nisam očekivao da ću doći u takvu situaciju, nisam imao mjesta za ljude koje mi u medicini smatramo mladima, niti sam imao gdje da ih transportujem”, rekao je na N1 vidno potreseni Panić, koji trenutno radi u “crvenoj zoni”.

On je upozorio i da je situacija gora nego u julu, da kliničke slike pacijenata postaju teže… više je mladih ljudi i ogroman je broj oboljelih i da nisu baš uspješni u liječenju u intenzivnoj njezi, velika je smrtnost kad pacijent dođe u najteže stanje.

“Nemoć koju sam osjetio, osjećaju svi zdravstveni radnici širom Srbije i za to je odgovoran ministar Lončar… Hitno je, ne da u Srbiji neće biti mjesta u bolnicama, već nema mjesta u Covid-bolnicama… Sa mjerama se kasni mjesec dana, a ne znam zašto Krizni štab ne zasijeda u ovoj vanrednoj, vanrednoj situaciji 24 časa dnevno. To je obaveza Kriznog štaba, pozivam ih da se probude, da ako ne znaju šta se dešava u Srbiji, da zamole za službene automobile i da se provezu i da vide šta se dešava”, ukazuje Panić.

Ističe da je “hitno da se preduzmu mjere koje su značajno oštrije od ovih koje su sada”.

“Ne pričam o zaključavanju, ali ako je situacija takva da nema novca, da se neće zaposliti svi raspoloživi zdravstveni kadrovi sa biroa, onda da se to jasno kaže građanima Srbije i da se zamole da istrpe tri nedelje zaključavanja, da bi na proljeće mogli da kažemo da i dalje funkcionišemo”, poručuje on.

Dodaje da “misli da može bez zaključavanja, ali to bi od ove vlasti onda zahtijevalo da prestanu da se bave izbornom kampanjom i da se isključivo bave donošenjem i provođenjem mjera.

“Prosto je – ako imate prave podatke o broju oboljelih i odakle dolaze, ako prepoznate žarišta, onda ih možete izolovati i sprečiti dalje širenje virusa”, ukazuje Panić.