Svijet

Angela Merkel najavila još strožiji lockdown

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je nove lockdown mjere koje će biti u primjeni do 10. januara.

“Sve to ima velikog utjecaja na predstojeće blagdane, ali mi smo jednostavno prisiljeni nešto poduzeti”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon vanrednog sastanka predstavnika savezne i pokrajinskih vlada u nedjelju prijepodne.

Ona je objasnila kako djelomične mjere zatvaranja uvedene početkom novembra nisu donijele željene rezultate pa je stoga potrebno uvođenje novih mjera.

“Nakratko je zaustavljen eksponencijalni rast broja novozaraženih, ali sada bilježimo ponovni rast broja zaraza”, rekla je Merkel.

Premijer savezne pokrajine Bavarske Markus Soeder rekao je kako je uvođenje novih mjera neizbježno zbog velikog broja novozaraženih i umrlih te kako bi se spriječio kolaps zdravstvenih ustanova.

“Korona se otela kontroli. Zato više ne možemo ostati pri djelomičnim mjerama”, rekao je Soeder. On je rekao da od srijede vrijedi pravilo “zatvaranje za sve”.

“Filozofija glasi: ostanite kod kuće”, rekao je Soeder.

Vicekancelar i ministar finansija Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je najavio i novi paket pomoći privredi, treći po redu od početka pandemije.

“Dogovorili smo vrlo opsežne mjere ekonomske pomoći koje bi trebale omogućiti prevladavanje gubitaka uzrokovanih novim mjerama”, rekao je Scholz.Povezani postovi: