Vijesti

Angela Merkel pozvala Schmidta i Inzka na sastanak: Sastanak oragniziran zbog blokada

Angela Merkel, njemačka kancelarka, će u srijedu, 18. avgusta, u svom kabinetu primiti Christiana Schmidta, novog visokog predstavnika, i njegovog prethodnika, Valentina Inzka.

Naime, na sastanku će razgovarati o evropskom putu BiH i predstojećim reforma u ispunjavanju 14 ključnih preporuka Evropske komisije.

Prema saznanjima Nezavisnih ovaj sastanak je organizovan zbog blokada i odbijanja pristajanja RS da sarađuje sa Schmidtom te da se radi o sastanku koji je ranije planiran.

Podsjećanja radi, predstavnici RS odbijaju da se sretnu s novim visokim predstavnikom, nakon što je njegov prethodnik Incko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH po kojem je negiranje genocida kažnjivo.

Osim toga, vlasti u RS tvrde da novi visoki predstavnik nije legalan i legitiman jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a.

Po svemu sudeći, Schmidt je odabrao da ne nastavi Inzkovim putem, već da pokuša stvari rješavati dogovorom i dijalogom unutar BiH, ali to će biti nemoguće ako ne bude bilo mogućnosti da se organizuju susreti i sastanci. Predstavnici međunarodne zajednice, stali su iza Schmidta, ali se za sada ponašaju povučeno i odmjereno.

Prema kalendaru kancelarke Merkel, dva dana nakon ovog sastanka ona putuje na sastanak s Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije u Moskvu, a očekuje se da će imati susret i s ukrajinskim predsjednikom Volodomirom Zelenskim.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare