Magazin

Angelina Jolie u Jemenu: Holivudska zvijezda želi skrenuti pažnju na katastrofalne posljedice osmogodišnjeg rata

 Holivudska glumica i specijalna izaslanica Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR) Angelina Jolie posjetila je u nedjelju grad Aden na jugu Jemena da bi skrenula pažnju na katastrofalne posljedice osmogodišnjeg sukoba u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz UNHCR-a je saopšteno da će ona posjetiti jemenske porodice, raseljene i izbjeglice i razgovarati s njima.

“UNHCR se nada da će njena posjeta skrenuti pažnju na rastuće humanitarne potrebe u Jemenu i pomoći u mobilizaciji hitne podrške za humanitarni rad uoči godišnje konferencije na visokom nivou za Jemen 16. marta”, dodaje se u saopštenju.

Angelina Jolie rekla je da je cilj njene posjete podrška jemenskom narodu.

“Dok nastavljamo gledati užase koji se odvijaju u Ukrajini i pozivamo na hitan prekid sukoba i humanitarni pristup, ja sam ovdje u Jemenu da bih podržalo ljude koji očajnički trebaju mir”, objavila je ona na Instagramu.

Dodala je da od početka godine u Jemenu svaki sat pogine ili bude povrijeđen po jedan civil.

“Privreda je razorena ratom, a preživljavanje više od 20 miliona Jemenaca zavisi o humanitarnoj pomoći”, objavila je Jolie.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi vazdušne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu s milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uslova za život.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare