Svijet

Antony Blinken upozorava: Ruska invazija na Ukrajinu je moguća u bilo kojem trenutku

Rusija je poslala još vojnika na svoju granicu s Ukrajinom i mogla bi pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku, uključujući i za vrijeme Zimskih olimpijskih igara, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u petak.

On je rekao da Washington nastavlja povlačiti osoblje svoje ambasade u Ukrajini i ponovio poziv State Departmenta svim američkim državljanima u Ukrajini da odmah napuste zemlju.

"Jednostavno rečeno, i dalje vidimo vrlo zabrinjavajuće znakove ruske eskalacije, uključujući i to da još vojnika stiže na ukrajinsku granicu", rekao je Blinken na novinskoj konferenciji u australskom gradu Melbourneu.

"Kao što smo već rekli, invazija bi mogla početi u bilo kojem trenutku, i da budemo jasni, to uključuje i vrijeme održavanja Olimpijskih igara", dodao je.

Rusija, koja ima više od 100.000 vojnika pored ukrajinske granice, niječe optužbe Zapada da planira napasti Ukrajinu.

Zimske olimpijske igre održavat će se u Pekingu do 20. februara.

Britanija je u četvrtak rekla kako se čini da je "najopasniji trenutak" u sukoba Zapada i Rusije neizbježan, budući da Rusija održava vojne vježbe u Bjelorusiji i na Crnom moru nakon što je nagomilala svoje snage pored Ukrajine.

Američki State Department pozvao je Amerikance u Ukrajini da odmah napuste zemlju zbog, kako su rekli, povećanih prijetnji ruske vojne akcije i Blinken je rekao da će Washington nastaviti povlačiti svoje ambasade.

"Nastavit ćemo taj proces i bili smo vrlo jasni - svi američki državljani koji su još u Ukrajini trebali bi sad napustiti tu zemlju", poručio je Blinken.