Tehnologija

Apple ima važno upozorenje za korisnike starijih iPhone modela

Korisnici starijih iPhone modela, koji su objavljeni prije marta 2016. godine, neće moći da koriste novi iOS 16, a iz kompanije Apple upozoravaju i na sigurnosne rizike koje to sa sobom nosi.

Sa predstojećim novim mobilnim operativnim sistemom za iPhone uređaje, iOS 16, oni koji imaju dovoljno sreće da posjeduju novi iPhone moći će da iskoriste nove funkcije, uključujući preuzimanje potpune kreativne kontrole nad svojim zaključanim ekranom, prenosi Nova.rs.

Međutim, za one sa starijim iPhone modelima, zabava i veselje polako prestaju.

Apple u kontinuitetu odbacuje podršku za svoje starije modele, od kojih mnogi nikada neće moći da koriste novi iOS 16.

To znači ne samo da će korisnici starijih iPhone uređaja propustiti neke nove funkcije, već i da se izlažu velikom riziku od hakovanja jer više neće dobijati važne sigurnosne ispravke i ažuriranja.

Ako imate iPhone SE prve generacije, iPhone 8 ili noviji uređaj, imate sreće, jer ćete imati koristi od iOS-a 16. Ali stariji modeli od prije marta 2016. rade samo na iOS-u 15.5, što znači da će korisnici tih uređaja biti na gubitku kada stignu najnovija ažuriranja u septembru.

Dakle, ako koristite iPhone 6 ili 7 ili čak raniji model, možda bi trebalo da razmislite o nadogradnji na novi model što prije, jer bi hakeri lako mogli da iskoriste prednosti starih eksploatacija i upotrijebe ih za krađu vaših privatnih podataka, finansijskih podataka i prijava.

iPhone 5, iPhone 4S i iPhone 4 više ne primaju nikakva sigurnosna ažuriranja, što znači da su posebno ugroženi.

Apple ipak nudi shemu zamjene koja će vam omogućiti novac za novi uređaj ako im predate svoj stari. Taj stari uređaj će se reciklirati i možete ga zatražiti kao kredit u prodavnici ili kao popust na novu kupovinu.

Bez obzira na to da li imate stari iPhone ili novi model, važno je preduzeti korake kako biste zaštitili sigurnost svojih podataka i uređaja i osigurali da ne postanete meta sajber kriminalaca, prenosi Zimo.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare