IT

Apple odustao od planiranog povećanja proizvodnje iPhonea zbog slabije potražnje od očekivane

Prije početka prodaje novih modela Appleovih iPhonea, mrežom su počele kružiti informacije o slabijoj potražnji od očekivane za modele iPhone 14 i 14 Plus, dok je potražnja za Pro modelima očekivana. Te su informacije objavili analitičari upoznati sa situacijom u kompaniji na temelju broja prednarudžbi, a ove sedmice one su potvrđene nakon što je Apple obavijestio svoje dobavljače da neće povećati proizvodnju iPhonea kako su ranije najavili.

Kompanija je planirala povećati proizvodnju za 6 miliona komada u drugoj polovici godine, no od toga su ipak odustali te će, kao i 2021., proizvodnja za ovu godinu iznositi oko 90 miliona komada. Nakon što su ove informacije proširile medijima, pala je cijena dionice kompanije, ali i cijena dionica nekih Appleovih partnera poput TSMC-a i Foxconna.

Pad potražnje ipak se ne odnosi na sve modele, već samo na modele iPhone 14 i 14 Plus. Što se modela iz serije Pro tiče, potražnja za njima je očekivana, što su ipak dobre vijesti za kompaniju jer je riječ o skupljim modelima.

Jedna od razloga pada potražnje jest i situacija u Kini te analitičari spominju kako je zbog ekonomskih problema u toj zemlji potražnja za Appleovim telefonima prvih dana od početka dostupnosti pala za više od 11 posto. Također, na potražnju za Applevim telefonima, ali i općeniti pad potražnje na globalnom tržištu smartphonea utječe i velika inflacija te strah od recesije.

O situaciji u Appleu oglasio se putem Twittera najpoznatiji analitičar koji godinama prati kompaniju i čija su se predviđanja često pokazala preciznima Ming-Chi Kuo. On je prvo napisao kako ne očekuje ukupno povećanje proizvodnje telefona, da bi naknadno rekao kako će kompanija prebaciti dio proizvodnje s običnih uređaja na modele iPhone Pro za kojima ipak vlada veća potražnja.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare