Tehnologija

Apple predstavio iPhone 13: Ima novu kameru, baterija mu traje 2,5 sata duže, a evo koliko će koštati

Apple je na virtualnom događaju pod nazivom “California Streaming” večeras predstavio novu generaciju iPhonea, kao i nove modele iPada te novi Apple Watch.

iPhone 13 nije doživio veliki redizajn kao što je to bio slučaj prošle godine s iPhoneom 12 (ovo je godina u Appleovom ciklusu u kojoj već tradicionalno nastupa “samo” evolucijski pomak za njihov pametni telefon). I dalje su dostupna četiri modela – regularni, Mini, Pro i Pro Max, s dijagonalama zaslona od 5,4, preko 6,1, pa sve do 6,7 inča.

Jedine vizualne promjene su 20 posto manji “notch” na vrhu zaslona te drugačiji, dijagonalni raspored kamera na regularnom te Mini modelu. Dodane su i neke nove boje, ružičasta za bazne modele te svijetloplava za Pro verzije.

PROČITAJTE  Xiaomi ostvario rekordnu dobit, prodao je više uređaja od Applea

Naravno, telefoni su dobili novi sistemski čip Appleove izrade, A15 Bionic, koji će gotovo sigurno biti najmoćniji čipset na današnjem tržištu. Zahvaljujući tom čipu Apple tvrdi da je produženo i trajanje baterije, a poboljšane su i performanse kamere, posebno na polju snimanja videa.

I dok su Pro modeli napokon dobili ekrane s višom frekvencijom osvježavanja slike (karakteristika koja donosi uglađeniji prikaz i ima dramatičan učinak na korisničko iskustvo), iPhone 13 i iPhone 13 Mini su ostali na ekranima od 60 Hz. iPhone 13 Pro i 13 Pro Max će pak imati OLED ekrane s varijabilnom frekvencijom osvježavanja ekrana od 10 pa sve do 120 Hz.

Apple je napokon povećao i početni memorijski kapacitet telefona na 128 gigabajta, dok su cijene ostale iste kao kod iPhonea 12 – od 699 američkih dolara za Mini, od 799 dolara za iPhone 13, od 999 dolara za 13 Pro te od 1099 dolara za 13 Pro Max.

PROČITAJTE  WhatsApp uvodi novu opciju koja će razveseliti korisnike iPhonea

Telefoni u prodaju dolaze 24. septembra.

CEO Applea Tim Cook i njegovi saradnici predstavili su još i novi ulazni model iPada, kao i dugoočekivanu novu generacija iPada Mini, te novu verziju najprodavanijeg pametnog sata na svijetu – Apple Watch Series 7.

Tagovi:


Povezani postovi: