Apple predstavio novi iPhone 12 u četiri varijante. Saznajte koliko će koštati

483

U potpuno praznoj dvorani u svom kampusu u Cupertinu, Apple je danas predstavio iPhone 12 u četiri varijante, kao i novi dodatak u obliku pametnog zvučnika HomePod Mini.

CEO Applea Tim Cook naglasio je da iPhone prvi put dolazi s 5G vezom i time se napokon po tom pitanju približava najvećim Android konkurentima.

iPhone 12

Prvi predstavljeni telefon je osnovni iPhone 12 5G. Dizajnom se Apple malo vratio u prošlost i uređaj detaljima neodoljivo podsjeća na stare dobre iPhone 4 i 5, kao i nove modele iPada, jer su aluminijski rubovi opet ravniji i puno jednostavniji, ali su zadržani brojni elementi s iPhonea 11. Dolazi u pet boja – bijela, crna, crvena, zelena i plava. Apple tvrdi da je rigidnost telefona značajno poboljšana i da je 4 puta otporniji na padove.

Čipset koji pogoni iPhone 12 5G je Apple A 14 Bionic, prema Appleu najbrži sistemski čip na mobilnim uređajima na svijetu (u što se dosad pokazalo da ne treba sumnjati). iPhone 12 ima dvostruku kameru, glavnu sa senzorom od 12 megapiksela i blendom od f/1.6 i ultraširoku, također sa senzorom od 12 MP.

Dosta zanimljivo rješenje je novi sistem MagSafe, koji poboljšava bežično punjenje. Naime, na poleđini telefona su magnetne zavojnice koje omogućavaju bolje prianjanje ne samo na bežične punjače, nego i na nebrojene druge dodatke kao što su zaštitne kutije, novčanici, stalci…

Kao što se nagađalo, nažalost, Apple s telefonima u kutiji više neće isporučivati adaptere za punjenje niti legendarne slušalice EarPods. Početna cijena iPhonea 12 je 799 dolara.

iPhone 12 Mini

iPhone 12 Mini 5G ima zaslon dijagonale 5,4 inča. Osim dimenzija, u unutrašnjosti je sve isto kao i kod većeg brata. Kao i iPhone 12 5G, otporan je na vodu i prašinu po standardu IP68, ima Super Retina XDR zaslon te identične kamere. iPhone 12 mini počinje od 699 dolara.

iPhone 12 Pro i Pro Max

Prikazane su, naravno, i verzije iPhone 12 Pro te iPhone 12 Pro Max. Za razliku od standardnog modela koji koristi aluminij, Pro ima čelični obrub i keramički zaštitni sloj, dolazi u crnoj, bijeloj, plavoj i zlatnoj boji. Zaslon modela 12 Pro je povećan na 5,8 inča, a iPhonea 12 Pro Max na 6,7 inča, iako su sami uređaji fizički ostali u skoro istim dimenzijama kao lanjski modeli zahvaljujući pomalo umanjenim bridovima oko zaslona.

Cijena ostaje ista kao lani – iPhone 12 Pro koštat će od 999 dolara nadalje, a iPhone 12 Pro Max će koštati od 1.099 dolara nadalje.

iPhone 12 i iPhone 12 Pro moći će se naručiti već ovog petka, a u prodaju dolaze 23. oktobra, dok će iPhone 12 Mini te 12 Pro Max u prodaji biti od 13. novembra.

HomePod Mini

Prikazana je i manja verzija Appleovog kućnog pametnog zvučnika HomePod mini, koji je minijaturizirana i zaobljenija verzija već poznatog HomePoda. Zvučnik može bežično puštati muziku, podcaste, radio i brojne druge servise i, naravno, radi uz pomoć virtualnog asistenta Siri, koja raspoznaje glasove svih članova domaćinstva. Preko zvučnika se može upravljati i svim funkcijama pametne kuće, kao što su rasvjeta, grijanje i ostalo. Domaćinstvo koje ima više HomePoda može ih koristiti kao svojevrsni interfon za međusobnu komunikaciju, što uključuje i komuniciranje preko iPhonea, iPada, CarPlaya… Dolazit će u bijeloj i crnoj boji i koštat će 99 dolara.