Politika

Arapović: Na sjednici Parlamenta FBiH nisam imao kome uputiti pitanja. Postavljat ću ih dok ih ne zamijeni neko bolji

U toku je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a prvi dio sjednice rezerviran je za tzv. zastupnički sat, kada zastupnici postavljaju pitanja, a ministri ili premijer odgovaraju.

Međutim, zastupnik Adis Arapović naveo je da na početku sjednice nije bilo ni premijera Fadila Novalića kao ni sedam od 15 ministara.

“Kao što nije bilo ni preko 20 posto zastupnika. Meni nepoznato kada, ko i kako, odlučio je da se na zastupnička pitanja ne odgovora odmah, već naknadno, pismenim putem, što ne ispunjava svrhu zastupničkog sata – a to je suočavanje Vlade s konkretnim pitanjima i prikaz njihovog kapaciteta da na ista odgovore”, naveo je Arapović.

Kako je naveo, s obzirom da nije imao od koga dobiti odgovore, pitanja je objavio na Faceooku. Evo ih:

Urgencija premijeru Novaliću: Kao što znate, Predstavnički dom je još 30.03. donio Zaključak kojim je Vladu obavezao na uspostavljanje Registra i obilježavanje službenih vozila. Dat Vam je rok od 30 dana. Do danas je prošlo blizu 100, a Zaključak još nije proveden. U međuvremenu sam Vam, kao predlagač tog Zaključka, poslao dvije urgencije. Ni na jednu niste odgovorili. To smatram neprihvatljivom ignorancijom. Kao i odsustvo Vas i pola Vlade sa sjednice.

Pitanje koje ću Vam postavljati svaki mjesec dok Vas ne zamijeni neka bolja Vlada ili dok ne završite zadaću: kada će biti proveden Zaključak Parlamenta, kada će Federacija dobiti jedinstveni registar službenih vozila i kad će ista biti označena?!

Urgencija ministru prometa i komunikacija Lasiću: Više od godinu dana se dopisujemo u vezi konačnog donošenja Zakona o informacionoj sigurnosti. Na stranu davno probijeni rokovi koje ste sami postavljali. O važnosti i hitnosti donošenja zakona sve sam već rekao. Kada će konačno na Vladi biti utvrđen Zakon o informacionoj sigurnosti?! Pitanje ću Vam postavljati svaki mjesec dok Vas ne zamijeni bolja Vlada ili dok ne završite zadaću.

Urgencija ministru rada i socijalne politike Drljači: Još u decembru prošle godine Parlament je Zaključkom naložio Vladi da utvrdi i u proceduru uputi Zakon o psihološkoj djelatnosti. Prošlo je punih pola godine od tada. Nevjerovatno je da još uvijek nemamo nikakav rezultat. Kada će biti proveden Zaključak Parlamenta, kada će Vlada Federacija u proceduru uputiti Zakon o psihološkoj djelatnosti?! Pitanje ću Vam postavljati svaki mjesec dok Vas ne zamijeni bolja Vlada ili dok ne završite zadaću.

Pitanje za ministra pravde Jozića: Već par godina odgovarate na zastupnička pitanja i incijative u vezi konačnog donošenja Zakona sukobu interesa, Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Zakonu o parničnom postupku. Uvjeravali ste nas da je rad na ovim zakonima pri kraju, radni materijali su bili na web stranici Ministarstva, a onda su nestali. Kada će konačno na Vladi biti utvrđeni Zakon sukobu interesa, Zakon o slobodnom pristupu informacijama i Zakon o parničnom postupku?! Pitanje ću Vam postavljati svaki mjesec dok Vas ne zamijeni bolja Vlada ili dok ne završite zadaću.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare