Nauka

Argentina počela ispitivanja lijeka za covid-19 iz konjskog seruma

Argentina je počela klinička ispitivanja za liječenje covid-19 koristeći hiperimuni serum razvijen pomoću konjskih protutijela, saopćeno je u srijedu laboratorija ovlaštena za ispitivanja novoga lijeka.

Serum proizvodi biotehnološka kompanija Inmunova, a dobiva se ubrizgavanjem proteina SARS-Cov-2 od kojih konji stvaraju veliku količinu neutralizirajućih protutijela. Njihova se krvna plazma zatim pročisti i obrađuje.

Nakon pozitivnih rezultata u laboratorijskim testovima, kliničko ispitivanje učinkovitosti seruma provest će se na 242 osobe kojima je dijagnosticiran umjeren do teški oblik bolesti, objavila je laboratorija.

“Ako u prvim danima možemo smanjiti umnožavanje virusa, ne samo da bismo smanjili njegovu snagu, već mislimo da će ova sposobnost neutralizacije omogućiti pacijentima da razviju vlastiti imunološki odgovor,” rekao je Fernando Goldbaum, naučni direktor biotehnološke firme Inmunova koja provodi ispitivanja.

U obraćanju putem videa Goldbaum je rekao kako su ispitivanja počela u ponedjeljak, a prvi rezultati se očekuju između oktobra i novembra.

Argentina je dosad imala 175.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa s oko 3.200 smrtnih slučajeva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare