Vijesti

Arijana Memić: Bogom vam se kunemo, bit će pravde u ovoj državi ili vas biti neće!

Okupljenim građanima na protestima u Sarajevu obratila se i Arijana Memić, sestra Dženana Memića koja je poručila da je ovo 20. put da na ulici traže pravdu.

“Dvadeseti put smo izašli, hvala vam svima od srca. Ovo nije samo borba za Dženana i Davida, nego za svu našu djecu, današnji su posebno značajni je su 20. po redu. Značajni su jer je ovoliki broj vas došao da iskaže svoju podršku, značajni su jer su označili pobjedu jednog oca nad korumpiranim sistemom.

Na našem slučaju radile su sve pravodune institucije i svi su oni imali priliku, barem jednu, da rade po zakonu, časno i pošteno. Ništa im drugo nismo tražili, a mnogi su od njig te prilike prokockali. Oni su imali druge ciljeve. Rekli smo im na početku, možete kako hoćete, ali nećete dokle hoćete. Zato su ovi današnji protesti simbol uspjeha.

Sjećate li se 2016. godine, mediji su pisali da je stradao u saobraćajnoj nesreći, to su nam pričali sudije, tužioci, vještaci. Danas i građani i mediji govore o ubistvu Dženana Memića, pet uhapšenih je, zzar mislite da bi se to desilo da je Muriz šutio, da sam ja šutjela. Ako smo uspjeli postići sve ovo, nas nekoliko hiljada uzh podršku svih vas, zamislite šta sve možemo postići mi koji smo danas ovdje. Opet smo pokazali da nas ima dovoljno da izađemo s njima na kraj.

PROČITAJTE  Konaković: Vidio sam mnoge političare na protestima. Samo iz jedne mračne rupe vrište

Kada ne odustanete od teške borbe, onda je to najveći mogući uspjeh. Imali su podršku da zatraškaju od viših nivoa, ami samo nadu za pravdom. Danas smo korak bliže, dokazali smo da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći. Postigli smo da Državno tužilaštvo otvori istragu, sve uz vašu sve veću i sve jaču podršku. A zašto? Jer smo pokazali, jedan babo, jedan autoprijevoznik je pokazhao da je ljubav prema djetetu jača od bilo kakvog bankovnog računa pozicije i zle namjere. I zato je to uspjeh svih nas. Put je još dug i mi se ne zavaramo. Ali ne želimo čekati još pet godina da se uhapse Dženanove ubice, to nećemo čekati, neka vam bude jasno. I uprkos tome mi znamo da možemo postići mnogo više, konačnu pravdu za sve one kojima je ovaj ovakav kriinalni sistem učinio nepravdu. Znamo to jer smo vidjeli da može.

Neko je sebi dao za pravo da nekome smije oduzeti život, na to niko pravo nema. Dobijete tužioca koji digne noge na sto, imate glavnu tužiteljicu koja vas svjesno laže i niz tužilaca i vještaka koji imaju samo jedan zadatak, da zaštite ubice. Zato naši dragi prijatelji koji niste ovdje, znajte da babo Muriz nije prvi kojeg je dočekao tužilac sa nogama na sttolu, ali je prvi koji ga je natjerao da ih skine da ode. Mi ih plaćamo da štite naše interese i živote. Kada vam ubiju nekoga, ane želi da to doživi niko od vas nikada u životu, ne umire sam on, umirete samo vi. Nije vam više važno život ili smrt. Meni najviše zamjeraju, nije bitno ko je ubio Dženana i Davida, nego politika se umiješala pa kažu Arijana ušla u politiku pa to iskoriptavaju. Zašto Arijana nema pravo da se bavi politikom. Ja nisam političarka ali ću biti predstavnik svih obespravljenih ljudi. Smetamo korupmiranim političarima, ali ćemo ih smjestiti tamo gdje im je mjesto.

PROČITAJTE  Obilježena 29. godišnjica zločina nad zatočenicima logora Sušica u Vlasenici

Poruka onima koji su nas doveli na ovu ulicu: Bogom vm se kunemo, bit će pravde u ovoj državi ili vas biti neće!, kazala je Arijana Memić u svom potresnom obraćanju okupljenim građanima na protestima “Pravda za Dženana Memića”.Povezani postovi: