Politika

Arnaut: Dosad su krali glasove, sad kradu i pravo glasa. Ovo je opasan čin

Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH, izjavio je da je današnja odluka Vijeća ministara da ne odobri sredstva za održavanje izbora nesumnjivo izraz težnji HDZ-a da blokira i opstruiše demokratske procese dok ne dobije promjenu Izbornog zakona po svojoj volji.

"Dosad su krali glasove, a sad pokušavaju da nam ukradu i pravo glasa. To je nedopustivo. OHR ima ovlasti da nametne izdvajanje sredstava, ali pozivamo ih da pored toga i smjene Dragana Čovića s pozicije predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH. Opće je poznato da HDZ ministri i zastupnici ne smiju ni zapisnik usvojiti bez njegovog naloga, te nema sumnje da je upravo Čović direktni nalogodavac ove blokade. Ovo je opasan čin.

Radi se o udaru na Ustav BiH i otvoreno kršenje Izbornog zakona BiH. Također pozivamo CIK da pred nadležnim Tužilaštvom pokrene postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja odgovornih za opstrukciju izbora odmah po isteku zakonskog roka u četvrtak", navodi se u reakciji Damira Arnauta.