Svijet

Asad i sirijska vojska zauzeli važan grad

Sirijski grad Deraa pao je gotovo u potpunosti pod kontrolu režima predsjednika Bašara al-Asada nakon raspoređivanja vojske u pobunjeničkim četvrtima na temelju sporazuma o primirju, rekao je jedan vojni izvor u nedjelju izvještavajući o “krhkom miru”.

Grad Deraa je glavni grad istoimene južne pokrajine većim dijelom pod kontrolom režima od 2018.

Vojska je ušla 8. septembra u pobunjeničko uporište grada na temelju sporazuma zaključenog 1. septembra pod okriljem Rusije, saveznice Asadova režima.

Otada je postavljeno devet kontrolnih tačaka na prilazu gradu, rekao je taj vladin vojni izvor, prenosi agencija France presse.

Prema sporazumu, pobunjenici moraju predati oružje, a oni koji to odbiju će biti evakuirani prema drugim pobunjeničkim regijama na sjeveru zemlje. Muškarci koji nisu odslužili obavezni vojni rok, moći će ostati.

PROČITAJTE  Sirijska vojska pojačala ofanzivu na pobunjeničku enklavu Deraa al-Balaad

Lokalne vlasti navode da su u bivšem pobunjeničkom uporištu ponovno otvorene dvije pekare i traju radovi na postavljanju mobilnih klinika.

U sukobima u julu i augustu u Deri poginulo je više desetaka ljudi, prema podacima jedne NGO i oko 40.000 je pobjeglo, navodi UN.Povezani postovi: