Svijet

Assadu nije jasno zašto je Erdogan ljut: Ovo nema logike

Sirija nije počinila nikakve neprijateljske akcije protiv Turske, sadašnje nesuglasice između dvije države su nelogične, izjavio je sirijski lider Bašar Asad.

“Kakve neprijateljske akcije – veće ili manje je Sirija izvela protiv Turske? Nikakve. Postoje sirijsko-turski brakovi, postoje porodice, zajednička životna interesovanja. Uzajamno prožimanje kultura je istorijski uslovljeno i zato je nelogično da među nama postoje bilo kakve ozbiljne nesuglasice”, rekao je Asad u intervjuu za Rusija 24.

On je dodao da nesuglasice koje postoje između Rusije i Turske, nemaju logike.

Do zaoštravanja situacije u regionu sirijske provincije Idlib je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

PROČITAJTE  Erdogan promijenio mišljenje: Nema protjerivanja deset ambasadora, uključujući američkog

Ruska strana je preduzela mjere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbijedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.Povezani postovi: