Sport

Australac otkrio da je homoseksualac: San mi je igrati u Kataru, ali ne želim ugroziti svoj život

Josh Cavallo otkrio je svoje strahove uoči ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva koje će se održati u Kataru.

Igrajući za Adelaide United u australskoj ligi, Cavallo je postao prvi aktivni nogometaš koji se službeno oglasio kao gej u oktobru 2021.

Australac je govorio o svojoj želji da predstavlja svoju naciju na Svjetskom prvenstvu u Kataru, kao i o svojoj tjeskobi zbog putovanja tamo kao gej muškarac.

"Ako predstavljam Australiju na Svjetskom prvenstvu, i dajem sve od sebe da u tome uspijem, bila bi mi čast, ali u isto vrijeme, zakoni se sudaraju.

Želim napraviti nešto jako dobro u svojoj karijeri. Uvijek sam sanjao da ću igrati za svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu, ali želim li da mi život bude u opasnosti?, zapitao se Cavallo.

On nastoji poslužiti kao uzor onima koji doživljavaju ugnjetavanje u zemljama u kojima se homoseksualnost smatra zločinom.

"U svim mojim porukama ima mnogo ljudi iz tih zemalja koji moraju pobjeći da bi mogli živjeti slobodno i biti svoji.

Nadam se da će se to promijeniti u budućnosti. To je nešto što možemo okrenuti", dodao je Cavallo.

Osim toga, Cavallo je govorio o proteklih nekoliko mjeseci i reakciji na njegov "izlazak".

"Iskreno, bilo je nevjerovatno vidjeti kako je svijet reagirao i u osnovi me prihvatio", otkrio je Cavallo.

U decembru 2021. Nasser Al-Khater, čelnik katarskog organizacijskog odbora za Svjetsko prvenstvo 2022., razgovarao je o mogućnosti da Cavallo igra na SP koje počinje krajem novembra.

"Želimo mu dobrodošlicu i pozivamo ga da dođe vidjeti zemlju prije Svjetskog prvenstva", rekao je Al-Khater.

"Ovdje se niko ne osjeća ugroženim. Mislim da je ovakva percepcija posljedica višestrukih optužbi i vijesti koje daju negativnu sliku o zemlji."

U istom intervjuu je ipak dao upozorenje.

"Homoseksualnost nije dopuštena. Javno iskazivanje naklonosti se ne odobrava i to se odnosi na sve", rekao je Al-Khater.