Svijet

Australac ubio svoju bebu, neće ići u zatvor: “Prokleta je, morao sam je uništiti”

Australac koji je bacio svoju bebu u australsku rijeku Tweed jer je vjerovao da će tim činom spasiti svijet oslobođen je krivnje za ubistvo.

Sutkinja Helen Wilson kazala je danas kako je do ove stravične tragedije došlo jer je otac "izgubio razum" i nije znao da to što čini nije u redu.

Otac beskućnik (49) je u više navrata pokušao različitim poznanicima pokloniti svoje dijete koje je smatrao prokletim, a zatim ga je u novembru 2018. odlučio žrtvovati, piše The Guardian.

"Radije bih proveo vrijeme u zatvoru nego pustio da ona hoda svijetom", rekao je otac policiji.

Mislio je da mu je Britney Spears djevojka

Tokom suđenja se saznalo da je beskućnik tokom godina primljen u bolnicu najmanje 35 puta i da je redovno konzumirao kanabis i alkohol; ponekad je pio i do četiri litre alkoholnog pića dnevno.

Govorio je o ubijanju beba još prije 17 godina, a vjerovao je u crnu magiju te bio u iluziji da mu je djevojka Britney Spears.

Forenzički psihijatar David Greenberg rekao je jučer kako otac već neko vrijeme boluje od hronične shizofrenije. Dodao je kako je optuženik vjerovao da je ubistvo njegove kćeri opravdano kako bi se spriječio njen prvi rođendan i smak svijeta.

S obzirom na to da su otac i majka bebe bili beskućnici i putovali iz države u državu, nadležne službe nisu uspjele pratiti njegovo kretanje i nadzirati shizofreniju. Naime, otac se nije držao propisanih savjeta i prestao je uzimati antipsihotične lijekove otprilike dvije godine prije ubijstva.

Vlasti su još ranije izrazile zabrinutost za sigurnost njegove djece, ali on je kategorički odbio suradnju sa socijalnim službama.

"Uništio sam najopasniju stvar u cijelom svijetu"

17. novembra 2018. svjedoci su vidjeli kako muškarac, kojeg su ranije vidjeli da agresivno viče i razgovara sa stupom, u rijeku baca smotuljak. Nakon toga je pao na koljena i ležao na zemlji nekoliko minuta. Zatim se vratio partnerici koja ga je pitala gdje joj je kćerka.

"Kako se usuđuješ pitati me za Božje stvari ... Utopio sam je", odgovorio je.

Dva dana kasnije jedan je tinejdžer tokom šetnje otkrio tijelo bebe. Kada je policija uhapsila oca, on je službenicima rekao da je uništio "najopasniju stvar na cijelom svijetu".

Određeno je da otac bude u pritvoren u ustanovi za mentalno zdravlje sve dok se ne smatra sposobnim za puštanje na slobodu, odnosno dok ne prestane predstavljati prijetnju društvu ili sebi.