Svijet

Australija se sprema za oluju decenije, očekuje se vjetar brzine 210 km na sat

Zapadna Australija priprema se danas na najgoru oluju u 10 godina jer će se ostaci tropskog ciklona suočiti s hladnom frontom, uz jake kiše i olujne nalete vjetra koji se očekuju duž obale, saopćili su danas meteorolozi.

Valovi od preko osam metara

Vjetrovi koji pušu do 210 km na sat očekuju se danas u blizini Pilbare, a kretat će se tokom noći i u ponedjeljak južno, prema Perthu, glavnom gradu države.

“Stvarno se osjećaju jaki vjetrovi i donose puno prašine. Kreću se prema jugu i očekuje se da će pogoditi Perth”, rekao je James Ashley, iz državnog ureda za meteorologiju WA.

“Očekuju nas visoki valovi, pogotovo u ponedjeljak, od preko osam metara. Malo je vjerovatno da će se u Perthu vrijeme ublažiti do ponedjeljka popodne”, rekao je na brifingu za novinare.

Očekuje se da će oluja uzrokovati poplave i opasne uvjete na moru

Jon Broomhall, pomoćnik povjerenika u Odjelu za vatrogasne i hitne službe (DFES), rekao je da će “oluja koja se događa jednom u deset godina” uzrokovati poplavu i opasne uvjete na moru.

“Ne izlazite na ocean u nedjelju ili ponedjeljak. Nećete dovesti u opasnost samo svoj život već i živote dobrovoljaca koji će biti pozvani da vas spase”, rekao je Broomhall.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare