Zdravlje

Australski naučnici: Našli smo lijek za koronavirus

Tim istraživača iz Australije tvrdi da je našao lijek za koronavirus i nada se da će ga do kraja mjeseca testirati na pacijentima u svojoj zemlji. Profesor David Paterson iz Centra za klinička istraživanja Univerziteta u Queenslandu rekao je za News.com.au da su istraživači utvrdili da dva lijeka mogu pobijediti Sars-CoV-2 u epruveti.

Prema njegovim riječima, jedan od ovih lijekova su dali prvim ljudima koji su bili pozitivni na COVID-19 u Australiji, što je rezultiralo “nestankom virusa” i potpunim oporavkom od infekcije.

“Ovo je potencijalno efikasan tretman. Pacijenti koji su ga primili uništili su koronavirus u svom sistemu po završetku terapije”, kaže Paterson.

Oba lijeka su već registrirana i dostupna u Australiji.

“Sada želimo napraviti veliko kliničko ispitivanje širom Australije, u 50 bolnica, prilikom kojeg ćemo uporediti efikasnost jednog lijeka s efikasnošću drugog i efikasnošću njihove kombinacije”, objasnio je on.

Osim toga, istaknuo je i da su pacijenti pokazali “veliku toleranciju na lijekove” i da ne postoje neočekivane nuspojave.

Profesor Paterson kaže da širom svijeta postoje pozitivna iskustva u liječenju novog koronavirusa, u Kini i Singapuru. Njegov tim istraživača vjeruje da oni mogu početi davati lijekove pacijentima na siguran način u svojoj domovini.

Jedan od dva lijeka je lijek koji se koristi za liječenje HIV-a, a drugi je lijek protiv malarije, koji se naziva klorokin, a koji se sada rijetko koristi zbog razvijene otpornosti.

Istraživači žele detaljno proučiti ove lijekove i tako “pokušati smanjiti anksioznost Australaca”.

Ovo istraživanje potaknuli su kineski pacijenti, koji su bili prvi koji su dobili ove lijekove u Australiji nakon što su ljekarima pokazali informacije o tretmanu koji se koristi u inozemstvu.

Trenutno se prikupljaju sredstva za kliničko ispitivanje ovih lijekova i druga srodna istraživanja, a do sada je prikupljeno 30.000 dolara od potrebnih 750.000.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare