Vijesti

Austrija krivi Balkance za korona eksploziju: Najviše infekcija “uvezeno” iz BiH

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije u prvoj sedmici januara registrovan je veliki broj infekcija koronavirusom kod povratnika sa odmora, posebno iz zemalja Balkana.

Najviše slučaja infekcije "uvezeno" je iz Bosne i Hercegovine sa 1.611 u prvoj sedmici januara i 822 u drugoj sedmici. Zatim slijedi Srbija sa 959 u prvoj sedmici januara, odnosno 540 u drugoj. Na trećem mjestu je Mađarska sa 748, odnosno 121 slučajem.

Značajnom dramatičnom povećanju inficiranih u Austriji doprinijeli su povratnici sa odmora iz Turske sa 147, odnosno 403 slučaja, zatim sledi Rumunija sa 161 i 295, te Hrvatska sa 180, odnosno 579 slučaja.

Kada je riječ o Njemačkoj uvezeno je, u prvoj sedmici januara 594, a u drugoj 622 slučaja infekcije koronavirusom.

Veliki broj građana, porijeklom sa Balkana, ali i brojni Austrijanci, "umorni" od oštrih epidemioloških mjera i lockdowna, tokom zimskog školskog raspusta i božićnih praznika otputovali su u inostranstvo.

I ranije su Balkance za "uvoz" korone optuživale austrijske vlasti, kao što je bio slučaj prošlog ljeta kada su ih okrivili za ponovni rast broja zaraženih.

Poređenja radi u 52. kalendarskoj sedmici prošle godine 1.771 korona infekcija se dovodi u vezu sa povratkom sa odmora, a u prvoj sedmici januara taj broj je porastao na 4.917.

I u drugoj sedmici januara taj broj je ostao na visokom nivou sa 4.278 slučaja infekcije.

Austrijska vlada novim korona pravilima želi da djeluje protiv takvog razvoja situacije.

Tako od 1. februara stupa na snagu odluka o skraćivanju važenja "zelenog pasoša", pa će kovid propusnica za vakcinisane sa dvije doze, ili izliječene i jednom dozom vakcine, važiti još 180 dana.

Za one koji su primili i buster vakcinu, odnosno izlječene sa dvije doze vakcine važenje "zelenog pasoša" ostaje 270 dana.

Inače u Austriju, od ponedjeljka, mogu bez dodatnih testova ući oni koji su primili treću dozu vakcine, odnosno izliječeni sa dvije doze vakcine.

Za ostale, odnosno vakcinisane sa dve doze, ili izliječene primenjuje se "2G plus" pravilo, odnosno potreban je dodatno i PCR test da bi ne morali u karantin.