Svijet

Austrija objavila datum otvaranja. Kurz: Svjetlo na kraju tunela postaje jasnije

Austrija planira ublažiti epidemiološke restrikcije 19. maja, uključujući otvaranje restorana, hotela i kazališta prvi put u više od pet mjeseci, objavila je vlada u petak.

Dosad su bila uvedena tri zatvaranja u Austriji, a posljednji je ublažen u februaru. Tad je dopušteno otvaranje trgovina koje ne prodaju nužne proizvode te je uveden noćni policijski sat, umjesto cjelodnevnog ograničenja kretanja.

Zbog rasta broja zaraženih na istoku zemlje, Beč i susjedne pokrajine uvele su zatvaranje za Uskrs, koje je još uvijek na snazi.

Austrijske bolnice opterećuje veća prisutnost britanskog soja kod zaraženih u zemlji. Austrija dnevno detektira više od 2 hiljade zaraženih covidom-19.

“Svjetlo na kraju tunela postaje jasnije”, rekao je kancelar Sebastian Kurz na novinskoj konferenciji.

Poručio je kako će, zbog ublažavanja mjera vjerovatno porasti broj zaraženih, ali je dodao da ubrzanje vakcinisanja, pogotovo starijih od 65 godina, znači da broj hospitaliziranih neće nužno porasti.

Vlada je istovremeno priopćenjem objavila da se ukida policijski sat, iako su zabranjena druženja više od četiri odrasle osobe od 22 sata do 5 ujutro.

Za stolovima u restoranima i kafićima moći će sjediti najviše 10 osoba na terasama, a četiri u zatvorenim dijelovima, dok će kulturni i drugi događaji biti ograničeni na 3000 ljudi vani, a 1500 unutra, dodaje se u priopćenju.

Ponovno će se dopustiti sportovi u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

Za kontaktne ili timske sportove tražit će se negativni test ili potvrda o vakcinisanju ili preboljenom covidu.

To će se tražiti i u restoranima, hotelima i na raznim događanjima.

Djeca i mladi ponovno će se vratiti u škole 17. maja.

“Najsigurnije bi bilo sve zauvijek ostaviti zatvorenim, ali to nije u našem interesu”, naglasio je Kurz, dodajući da je važno i pitanje obrazovanja, poslova i psihološko zdravlje Austrijanaca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare