Svijet

Austrija uvodi ograničenja za nevakcinisane. Kurz: Odgovor mora biti vakcinacija, a ne lockdown

Kako se približava jesen, Austrija je ponovno u problemima. Znatno prije nego je to očekivala, pa je austrijska vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom u srijedu u sjedištu austrijske vlade u Beču predstavila novi trostepeni plan mjera zaštite od koronavirusa od 15. septembra, kako bi broj novozaraženih, a samo s utorka na srijedu zabilježeno ih je čak 2200, uspjela držati pod kontrolom.

Uz kancelara Kurza o novom Vladinom planu su govorili i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein, ministrica turizma Elisabeth Köstinger, predsjednik Konferencije pokrajinskih čelnika Günther Platter i vice rektor Medicinskog univerziteta u Beču Oswald Wagner.

Kurz je rekao kako je vlada nakon dogovora sa stručnjacima i čelnicima saveznih pokrajina odlučila promijeniti glavni parametar za praćenje epidemiološkog stanja u zemlji i od sada će umjesto sedmodnevne incidencije odnosno broja zaraženih na 100.000 stanovnika novo mjerilo biti opterećenost kapaciteta jedinica intenzivne njege.

Prvi stepen tog plana koji stupa na snagu 15. septembra, kod opterećenosti jedinica intenzivne njege od 10 posto odnosno zauzetosti 200 kreveta predviđa slijedeće mjere: antigenski testovi na području cijele Austrije vrijede samo 24 sata, a ne više 48 sati, ponovno obvezno nošenje FFP2 maski umjesto tekstilnih u javnom prijevozu, supermarketima bolnicama, apotekama…, a za nevakcinisane su one obvezne i u ostalim trgovinama, dok se vakcinisanima samo preporučaju.

U drugom stepenu, kod 15 postotne opterećenosti kapaciteta intenzivne njege (300 kreveta), računajući sedmi dan od početka navedenog opterećenja, u noćne lokale i na velike priredbe s neoznačenim sjedećim mjestima mogu samo cijepljeni i oni koji su preboljeli Covid-19. Kod tog stanja ukida se samotestiranje koje su Austrijanci mogli uz videonadzor provoditi kod kuće. Takovi testovi se više ne priznaju kod 3-G pravila – vakcinisan, prebolio, testiran , kao „ulaznica“ u kafiće, restorane, te za kulturne i sportske priredbe.

U trećem stepenu novog plana kod opterećenosti intenzivne njege od 20 posto (400 kreveta) uvodi se novo 3-G pravilo: vakcinisan, prebolio ili testiran, ali isključivo PCR testom. Antigenski testovi se ne priznaju.

Kurz je rekao kako je porast broja novozaraženih u znatnom porastu i da se već slijedeće sedmice očekuje 10-postotno opterećenje jedinica intenzivne njege.

„Ono što je jasno je, da za vakcinisane nema ograničenja“, istakao je Kurz dodavši kako oni se ne moraju baviti novim mjerama. Rekao je kako 70 posto austrijskog odraslog stanovništva vacinisano, no da je cilj povećati taj postotak u svim saveznim pokrajinama.

Apelirao je na nevakcinisane Austrijance da se vakcinišu: „Molim vas vakcinišite se!“, rekao je naglasivši da je velika vjerojatnost za one koji se ne žele vakcinisati da će se „prije ili kasnije zaraziti“ koronavirusom.

Dodao je kako se Austrija više neće „zaključavati“.

„Odgovor mora biti vakcinacija, a ne lockdown“, Kurzova je poruka nevakcinisanima.

Austrijski je kancelar također pojasnio kako je nužno da se i dva puta vakcinisane osobe pravovremeno vakcinišu i treći put. Što se tiče vakcinisanih i oporavljenih od COVID-a 19, Kurz je rekao kako je „naučno potpuno jasno da su vakcinisani i preboljeli izjednačeni“, te ih i vlada tako tretira.

Ministar zdravstva Mückstein je rekao kako ne postoji „vakcinisana i nevakcinisana Austrija nego samo jedna Austrija“. Istakao je kako upravo nevakcinisane treba zaštiti kako bi se spriječio daljnji rast broja novozaraženih i preopterećenost jedinica intenzivne njege zbog čega je i donesen novi plan. Pojasnio je kako se svi oni koji su preboljeli zarazu koronavirusom, šest mjeseci nakon ozdravljenja izjednačeni s vakcinisanima. Ali da se i oni potom moraju vakcinisati.

Ministrica turizma Köstinger je istaknula kako „pozitivna zimska sezona“ sada ima najviši prioritet, te da uspješnost sezone ovisi koliko će ljudi u zemlji biti vakcinisano.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare