Politika

Austrijski kancelar: Nezamislivo je da Ukrajini damo status kandidata, a da BiH držimo po strani

Europska komisija izdala je preporuku da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU. Početkom marta ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio je ulazak svoje zemlje, koja je u ratu s Rusijom, u EU.

Na kraju, o statusu kandidata ne odlučuje tijelo Komisije, već države članice. O brzom postupku svakako postoje rezerve, pogotovo u Austriji. Donedavno su zabrinutost izražavale i Francuska i Njemačka. Na zajedničkom putovanju u Ukrajinu, francuski predsjednik Emmanuel Macron i kancelar Olaf Scholz iznenađujuće su se u četvrtak izjasnili za dodjelu Ukrajini statusa kandidata za pristupanje EU.

“U svakom slučaju, podržavamo pristupni status Ukrajine Evropskoj uniji”, rekao je Macron na konferenciji za medije u Kijevu.

Austrijski kancelar Karl Nehammer je, s druge strane, za WELT rekao: “Što se tiče statusa kandidata za EU, želio bih reći da postoje jasni i utvrđeni kriteriji koji se moraju poštovati bez ikakvih “ako” ili “ali”. Ne smije biti dvostrukih standarda, pa čak ni kandidata prvog i drugog razreda.”

Mora se osigurati da EU primjenjuje “iste standarde” na Ukrajinu kao i na druge zemlje kandidate sa Zapadnog Balkana. “U tom kontekstu, nezamislivo je da Ukrajini damo status kandidata, a da u isto vrijeme držimo zemlje poput Bosne i Hercegovine po strani”, rekao je Nehammer.

BiH je već podnijela zahtjev za članstvo početkom 2016. godine.

Ovaj pripremni prostor ne bi trebao biti zamjena za proces pristupanja, već bi trebao ići paralelno s njim i olakšati približavanje standardima EU. Austrija je već iznijela konkretne ideje o tome na evropskom nivou.

“Austrija, kao vojno neutralna zemlja, stoga podupire Ukrajinu koliko god može protiv ruskog agresorskog rata i svih napora za okončanje neprijateljstava”, kazao je Nehammer.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare