Svijet

Austrijski ‘Kurier’: Kako je Elke Kahr s Titovom slikom uzburkala krv jugonostalgičara

Pod naslovom „Kako je Elke Kahr uzburkala krv jugonostalgičara“ austrijski dnevni list „Kurier“ u utorak izvještava o intervjuu predsjednice Komunističke stranke Austrije (KPÖ) i pobjednice lokalnih izbora u Grazu 29. septembra, datom za televiziju RTL Hrvatska, koji je ne samo uzbunio duhove u „regiji, koja je jednom bila socijalistička“, nego i izazvalo eksploziju lajkova i komentara na društvenim mrežama.

List piše kako je hrvatski RTL u svom ekskluzivnom prilogu svoje TV auditoriju Elke Kahr predstavio kao „komunistkinju koja je na kraju svoje karijere pomela konkurenciju“. U nastavku ističe kako je posebno jedan detalj u intervjuu iz radnog okoliša vjerojatno buduće gradonačelnice Graza, koja će uskoro proslaviti 60. rođendan, „pošteno uzburkala krv jugonostalgičara“ i citira ga: „Kao komunist iz stranih filmova puši u uredu, drži na svom stolu sliku Tita i Jovanke (op. a Titova žena) i vjeruje ozbiljno u Marksove ideale“. Ta je izjava, prema pisanju austrijskog lista, izazvala „ogromne aktivnosti na Facebooku, na bivšem jugoslovenskom prostoru“. Isti izvor u nastavku citira i izjavu šefice austrijskih komunista Kahr: „Tito mi je već od djetinjstva bio pojam. Zahvaljujući njemu, Jugoslavija, prije svega zemlje u tom dijelu Evrope, bile su najbliže mojim idealima“.

PROČITAJTE  Cazinjanka Mersija Murić je uspješna dizajnerica enterijera u Austriji

Austrijski list, ali i drugi domaći mediji, nakon uzbune na društvenim mrežama zbog navoda da Elke Kahr na svom radnom stolu drži sliku Tita i Jovanke, pokušali su provjeriti točnost RTL-ovih navoda i u ponedjeljak su od šefice austrijskih komunista na upit „Da li je to tačno?“ dobili sljedeći odgovor:

„Dakle, Titovu sliku nemam na mom pisaćem stolu. Ali tačno je da sam ju jednom dobila na poklon od jedne gastarbajterice“.

Kahr je osvrnuvši se na sadržajni dio razgovora rekla kako je za nju „prije svega najzanimljiviji bio put vanblokovske Jugoslavije“, napomenuvši kako se o tome i druge treba pitati.

„Mnogi to tako vide“, konstatirala je čelnica KPÖ Graz.

„Kurier“ na kraju članka podsjeća kako je Elke Kahr na lokalnim izborima 29. septembra u Grazu sa svojim KPÖ-om trijumfirala, izazvavši potres na austrijskoj političkoj sceni, koji se je osjetio daleko izvan granica Austrije. Isti izvor navodi kako je KPÖ u Grazu poznat po „nebirokratskom pristupu“ socijalnoj politici i nesklon je ideološkim raspravama. Potvrda tome je, prema pisanju lista, da je samo 2020. godine Kahr sa svojim stranačkim kolegama u posebno utemeljen Socijalni fond stranke za pomoć i potporu siromašnih i ljudi u nevolji u glavnom gradu austrijske pokrajine Štajerske Grazu i ostatku Štajerske izdvojila 183.000 eura.

PROČITAJTE  Qatar Airways otkrio uznemirujuće detalje o Airbusovim avionima: Pola flote je prizemljeno, traže stotine miliona odštete

List na kraju također pojašnjava kako su komunisti Graza uveli pravilo da svaki mandatar KPÖ-a od svoje „političke gaže“ može zadržati samo trećinu iznosa. Preostalih dvije trećine ide u Socijalni fond siromašnima i ljudima u nevolji, koji su se nedavno komunistima odužili, poklonivši im svoj glas na lokalnim izborima. KPÖ Graz je na lokalnim izborima s osvojenih 28,8 posto glasova birača odnosno gotovo trećine biračkog tijela postao prva, najjača politička sila u glavnom gradu pokrajine Štajerske i drugom najvećem austrijskom gradu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare