Puni Gas

Autonomna vozila na britanskim cestama već ove godine

Autonomna vozila pojavit će se na britanskim cestama kasnije ove godine, objavilo je u srijedu britansko ministarstvo saobraćaja.

Takva vozila, koja mogu raspoznati okolinu u kojoj se nalaze i kretati se kroz nju uz vrlo malo ili bez ljudskog upravljanja, bit će dopuštena na sporijim cestama i postizat će brzinu do 59 kilometara na sat, saopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo ističe da bi ta tehnologija mogla povećati sigurnost u saobraćaju jer će biti manje ljudskih grešaka, na koje otpada 85 posto nesreća.

Tehnologija za autonomnu vožnju u automobilima, autobusima i vozilima za dostavu mogla bi smanjiti i saobraćajne gužve jer će saobraćajna signalizacija i vozila uživo komunicirati, čime će saobraćaj brže teći te će se smanjiti emisije štetnih plinova, tvrdi ministarstvo.

“Ovo je ogroman korak za sigurno korištenje autonomnih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji će buduća putovanja učiniti zelenijima, lakšima i pouzdanijima…”, rekla je ministrica Rachel Maclean, a prenosi agencija dpa.Povezani postovi: