Politika

Avionom iz Kine dopremljena medicinska oprema u RS

Prvi kontingent zaštitne medicinske opreme iz Kine, koju je Vlada Republike Srpske kupila za zdravstveni sistem tog bh.entiteta, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, dopremljen je večeras avionom u Banju Luku.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je novinarima da se radi o oko pet miliona rukavica, 4,3 miliona maski, više od 20.00 zaštitnih odjela, vizira i drugog.

Nakon 20. aprila ili do kraja ovog mjeseca trebalo da bude dopremljen još jedan broj opreme, a Dodik kaže da je uplaćen i novac za respiratore, čiju isporuku RS također očekuje.

“U ovom trenutku RS, na svu sreću nema problem s respiratorima, jer nema tako teško oboljelih, ali će oni biti obezbijeđeni za sve bolnice koje za to imaju kadrove i potrebu”, dodao je on.

Zahvalio je ambasadoru Republike Kine u BiH Ji Pingu, jer je RS, kako je naveo, u jeku pandemije koronavirusa uspjela da osigura ovu nabavku.

Najavio je da će sutra u RS biti dopremljena i pomoć iz Mađarske, te da se očekuje i dolazak ministra inostranih poslova te zemlje Petera Sijarta.

Entitetski premijer Radovan Višković rekao da je ovo prvi avion, kojim je dopremljena medicinska roba koju je taj bh.entitet „za svoj novac nabavio na kineskom tržištu“.

“U pitanju je oko 55 tona robe. To znači da imamo dovoljno medicinske opreme za narednih par mjeseci i RS od ovog trenutka neće ni od koga zavisti kada je u pitanju ta roba”, rekao je Višković novinarima na banjalučkom aerodromuPovezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare