Politika

Baerbock: Važno je da se izbori u BiH održe na vrijeme i budu fer. Ovu regiju želimo vidjeti u Evropi

Nakon sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock istaknula je da se zbog blokada u Parlamentarnoj skupštini BiH ne donose odgovarajuće odluke, a da mladi i dalje odlaze iz zemlje.

“Neki se pitaju zašto sam u posjeti zemljama Zapadnog Balkana. Ovo je pravi trenutak da to uradim. U mojoj pratnji su njemački novinari koji su me nedavno pratili i u Ukrajini. Ono što se kod vas događalo prije 30 godina, ponovo se događa na nekom drugom ratištu. Napadnut je mir. Ono što je za vas bila svakodnevica, sada je njihova svakodnevica.

Mi u EU i međunarodnoj zajednici želimo da pokažemo da se zalažemo za mir. Visoki predstavnik ima odlučujuću ulogu na putu BiH ka EU i da se očuva mir”, istaknula je Baerbock.

Kazala je OHR ima obavezu da se zalaže za mir na Balkanu, za mlade i njihovu Budućnost.

“Nedavno je Vlada Ruske Federacije dovela u pitanju ovu funkciju, ali mi svojim prisustvom stojimo iza visokog predstavnika i pomoći ćemo u njegovim nastojanjima za mir i sigurnost u BiH. Nije ova funkcija svrha sama sebi. Međunarodna zajednica smatra da svi njegovi zadaci nisu ispunjeni. Schmidt i međunarodna zajednica smatraju da se ovdje moraju održati fer i pošteni izbori, da mogućnost da učestvuj na izborima moraju imati svi. Izbori su jako važni. Ovu regiju želimo vidjeti u Evropi. Stalo nam je da se izbori održe na vrijeme i da Budu fer te da se poštuju presude Evropskog suda za ljudska prava. Schmidt ima našu podršku, a uskoro u BiH dolazi i specijalni predstavnik naše vlade”, dodala je Boerbock.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare