Sport

Baka mu zabranila da napusti Leeds: Moraš ostati vjeran matičnom klubu i tu ostvariti snove

I dok je Jorginhu mama praktički spasila karijeru, njegovu sutrašnjem suparniku na sredini terena Kalvinu Phillipsu u nogometni se put umiješala – baka. Da nije bilo nje, Kalvin danas vjerovatno ne bi igrao u Leedsu.

Bilo je ljeto 2019. godine. Tada drugoligaški Leeds taman je bio doživio razočaranje porazom od Derby Countyja u polufinalu doigravanja za ulazak u Premier ligu.

Phillips je “potonuo”, a onda je doznao za interes Aston Ville koja je u finalu tog doigravanja svladala Derby i izborila ulazak u elitno društvo.

Bio je zainteresiran, vidio je to kao jedinstvenu priliku da ostvari san i zaigra u Premier ligi, no baka Val Crosby oštro se usprotivila. Uvjerila ga je da ostane vjeran matičnom klubu u kojem je bio od 14. godine života i da s njim proba realizirati svoje snove.

“Samo je rekla “Ne, nećeš to napraviti”. Nije mi bilo jasno. Pa, to mi je bila šansa da igram u Premier ligi, ali rekla je da moram probati još jednom s Leedsom jer sam tu već bio deset godina – prisjetio se te epizode Phillips koji je ipak ostao, potpisao petogodišnji ugovor s Leedsom i odmah sljedeće sezone nakon dominantne izvedbe u Championshipu ušao u Premier ligu.

PROČITAJTE  Britney Spears se bori sa strahovima: Bog pomogao mojoj porodici ako progovorim

U dobi od 82 godine, nakon kratke bolesti baka Val nažalost je preminula u februaru ove godine, što je prilično uzdrmalo Phillipsa.

Ona mu je bila inspiracija, stijena porodice, vozila ga je na treninge i gledala njegove utakmice, uskakala kad god mama Lindsay nije mogla budući da je radila dva posla da prehrani obitelj. Baka je bila popularna i među navijačima Leedsa nakon pojavljivanja u dokumentarcu koji je pratio povratak kluba u Premier ligu.

A gdje je bio otac, možda se pitate. Njega bi nekad bilo, nekad ne bi. Redovito je imao problema sa zakonom, pa je i sada trenutno u – zatvoru. Kalvin je s njim u kontaktu, uglavnom samo telefonskom, no jasno je da su ga kao osobu oblikovale mama i baka.

“Ne bih bio tu gdje sam sad da nije bilo tebe. Drago mi je što je svijet vidio koliko mi značiš i koliki si utjecaj imala na mene – napisao je Phillips u posveti preminuloj baki na društvenim mrežama.

PROČITAJTE  Newcastle zamolio navijače da na utakmice na dolaze obučeni kao Arapi: Nismo uvrijeđeni, ali nemojte molim vas

Upravo je nju Kalvin prvu nazvao kad je prošlog ljeta dobio prvi poziv za reprezentaciju Engleske, ali nažalost nije poživjela dovoljno dugo da svog unuka vidi na domaćem Euru, na Wembleyju, u svetom dresu, piše SL.

Posvećujući joj svaki svoj nastup, Phillips (25) se prometnuo u jedno od otkrića Eura. Još od prve utakmice s Hrvatskom u kojoj je odigrao zapaženo, u kontinuitetu je dobar. Očito ga je “El Loco” Marcelo Bielsa dobro izdrilao u Leedsu…

Navijači na Otoku euforični su zbog Phillipsovih partija te ga čak uspoređuju s Andreom Pirlom, iako je to možda malo pretjerivanje. No nema sumnje da je riječ o sjajnom igraču koji se u vrlo kratkom roku u jakoj konkurenciji izborio za mjesto u prvih 11 Engleske. A ko zna što bi bilo da baka Val nije intervenirala prije dvije godine…Povezani postovi: