Politika

Bakir Izetbegović: Dug Srbije u odnosu na Bosnu i Hercegovinu je strahovit. Vučiću sasvim sigurno nije svejedno

Lider SDA Bakir Izetbegović danas je se u razgovoru za BHRT osvrnuo na političku situaciju u zemlji, blokade institucija BiH iz RS te na regionalne odnose, prvenstveno sa Srbijom.

Izetbegović smatra kako je posljednji bojkot državnih institucija koji dolazi iz RS samo “probni balon”, način da se isprobaju reakcije kako OHR tako i druge dvije strane u zemlji.

-To je bila prva, pomalo i emotivna reakcija, kao što rekoh, da se malo pokažu zubi, mišići, da se malo nagovijeste neke teške krize, da se isprobaju reakcije, da se isproba reakcija međunarodne zajednice, OHR-a, da se vidi naša reakcija i, zavisno od toga svega, biće i ponašanje druge i treće strane u Bosni i Hercegovini, rekao je on.

Lider SDA smatra kako Srbi iz Srbije i iz BiH imaju kulturološke i emotivne veze koje ne treba prekidati, ali sa druge strane ne smije se dopustiti ni diskriminacija.

-Mislim da moramo imati izvjestan ventil za situaciju u kojoj, kao što kažu, ogroman broj Srba u Bosni i Hercegovini, bliži im je Beograd i Srbija od same njihove domovine čiji su građani. Dakle, ne bi smjeli ići na to da mi tu nešto ne dopuštamo, prekidamo neke kulturološke, emotivne veze koje, očigledno, postoje, s tim da ne smijeno dopustiti diskriminaciju. Ne mogu natjerati male katolike i muslimane da pravoslavni sveštenici dođu i osveštavaju, da škola ima dan slave ili institucija u RS-u da ima dan pravoslavne slave. Ne mogu tjerati tu djecu koja nisu Srbi da slave dan svesrpstva ili već kako su ga nazvali. Ne smije biti diskriminacije, poručio je Izetbegović u intervjuu za BHRT.

Izetbegović ističe kako u Republici Srpskoj smatraju da je ona “samo srpska” i da u ovom slučaju tamo vlada aparthejd.

-To je, naravno, majstorluk uraditi. U ovome času, faktički, imamo jedan aparthejd u RS-u, gdje oni smatraju da je to zaista Republika Srpska, samo srpska i samo će Srbi dobiti posao u institucijama RS-a jer je sasvim normalno da se slavi taj dan, kad su odlučili 92. da se raziđu s drugima i da ti drugi zajedno s njima slave taj dan – ima da ga slave – i tako, mislim. Moraće se odučiti od toga, to je necivilizacijsko ponašanje, ne pripada 21. vijeku i oni to znaju. Dakle, iznaći model u kojem će sve to što žele prakticirati, povezivati se sa Srbijom na svaki način, ali da to ne bude nauštrb suvereniteta ove zemlje i naušrtb dostojanstva i ravnopravnosti drugih naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini, kaže Izetbegović.

Kada je riječ optužnicama koje iz Srbije dolaze prema ljudima iz naše zemlje, Izetbegović smatra da Tužilaštvo BiH nije smjelo dopustiti ovakvu situaciju.

-Imamo mi tu potpisan sporazum i po njemu treba raditi. I naše tužilaštvo, bosanskohercegovačko, nije ovo smjelo dopustiti. Dakle, predmet gospodina Vranja je zaključen prije dvije godine, a tome su trebali obavijestiti vlasti, odnosno tužilaštvo u Srbiji i insistirati na tome da se čovjek pusti. Trebalo se pridružiti našem Ministarstvu pravde, insistirati na tome, boriti se za našeg čovjeka. Međutim, to nije tako i teško je u zemlji unutar koje će političari ili ljudi u tužilaštvu i sistemu, priskočiti Srbiji ili Hrvatskoj u odnosu na vlastite građane, teško je postići ono o čemu pričamo, istakao je.

Izetbegović kaže kako srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću sasvim sigurno nije svejedno “šta o njemu misli Europa, Erdogan i ostali muslimani iz zemalja sa kojima ima dobre odnose”. Zbog toga, kako kaže Izetbegović, Vučić bi trebao odustati od pritiska na BiH.

-Malo nam da vakcina, malo nam štiti ratne zločince koji pobjegnu u Srbiju, malo dopusti da budu hapšeni branioci Bosne i Hercegovine – ne bi to trebao da radi. Jer, dug Srbije u odnosu na Bosnu i Hercegovinu je strahovit, zaključuje Izetbegović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare