(Nedim Grabovica)
Vijesti

Bakir je jučer spominjao tri Sebijina indeksa. A šta je sa potpisima?

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je nakon odluke Senata Univerziteta u Sarajevu kojom joj se praktično poništava akademsko zvanje magistra, tužila je UNSA-u. Jučer je njen suprug, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, rekao da će se braniti istinom. Na novinarsko pitanje šta ako dođe do hapšenja Sebije Izetbegović, predsjednik SDA je odgovorio:

“Prije će vas hapsiti nego nju. Ona ne samo da ništa nije uradila u životu da bude uhapšena, ona je uradila da KCUS postane institucija koja se brine o pacijentu, ona bi trebala dobiti neku zahvalnicu za taj posao. Ovakva afera mora završiti u sudskim klupama, jašta će nego završiti u sudskim klupama. Pa neće ovako blatiti ljude a da ne završe u sudskim klupama. Kako je moguće da se jedna ugledna profesorica, zastupnica uhapsi? Pokazala je sve, nije njeno da dokazuje, to treba pokazati Medicinski fakultet. Sve je demantovano. Tri smo indeksa uspjeli naći, sve je demantovano u javnosti, a sada će biti i na sudu. Završila se i sa Asimom stvar u sudskim klupama, završit će se i sa Novalićem”, kazao je, između ostalog, Izetbegović.

Konkurs ili prebacivanje

Mnogo je toga ostalo nerazjašnjeno kada je u pitanju magistarska diploma Sebije Izetbegović. Je li i gdje položila ispite sa postdiplomskog studija? Zašto nikada nije preuzela diplomu? Kako je upisala posdiplomski studij na Medicinskom fakultetu u Sarajevu?

Naime, prema tada važećem zakonu, status studenta postdiplomskog studija stiče upisom u prvu godinu studija, da se upis vrši na osnovu konkursa te da pravo učešća na konkursu imaju kandidati sa završenom odgovarajućom spremom, zavisno od vrste postdiplomskog studija. Tada je bilo propisano da se status studenta postdiplomskog studija stiče upisom na prvu godinu studija, na osnovu konkursa kojeg raspisuje Savjet fakulteta na prijedlog Vijeća za postdiplomski studij uz saglasnost Nastavno-naučnog vijeća.

Prema dokumentaciji u koji je imala uvid inspekcija, nema dokaza da se Sebija Izetbegović prijavila na konkurs, a kako je već, kako ona tvrdi, bila upisala postdiplomski studij u Zagrebu, nema ni moble za prebacivanje sa jedne visokoškolske ustanove na drugu.

Statutom medicinskog fakulteta bilo je propisan način prelaska studenta sa drugim medicinskih fakulteta i priznavanje položenih ispita u smislu da je odluku o prelasku studenata donosi Savjet Fakulteta na prijedlog dekana, a da je odluku o priznavanju ispita donosio Dekanat Fakulteta.

Šta je utvrdila Komisija

U dokumentaciji na Medicinskog fakultetu inspektori su pronašli uvjerenje dekana iz 1996. kao dokaz da je Sebija Izetbegović položila sve ispite i ispunila potrebne uslove za prijavu podobnosti teme. Međutim, u uvjerenju se navodi da se izdaje u svrhu prijave na konkurs, ono nije napisano na memorandumu fakulteta, te na njemu nije ispravno naveden smjer postdiplomskog studija. Uvjerenje je potpisao tadašnji dekan Medicinskog fakulteta Nedžad Mulabegović.

U analizi Komisije na osnovu čijeg je nalaza Senat i donio odluku, navodi se da je potpis prof. dr. Asima Kurjaka je isti kao i prof. dr. Nedžada Mulabegovića i da se neko “potpisivao u nečije ime”!?

“Prof. dr. Nedžad Mulabegović ističe da prof. dr. Sebija Izetbegović ispunjava sve uvijete za izbor u zvanje asistenta. A to nije tačno, prema tadašnjim zakonskim propisima! Dakle, iznosi neistinite tvrdnje, što svaku svoju daljnju i istinitu tvrdnju dovodi u pitanje. Nije mi jasno da prof. dr. Mulabegović obnaša službu rektora u oktobru 1996., a u novembru 1996. službu dekana Medicinskog fakulteta”, navodi se u izvještaju.

Uvjerenje
Potpisi
Potpisi
Potpis
Potpisi


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare