Politika

Bakir Nakaš: Neko je nakon afere “Respiratori” odlučio ne činiti ništa. Treba ih tužiti, nije nam Vučić kriv

Ugledni sarajevski ljekar Bakir Nakaš govorio je za AJB o trenutnoj situaciji s koronavirusom BiH, prije svega s kašnjenjem nabavke vakcina.

“Činjenica je da se propustilo vrijeme da se raniji strateški plan pripreme za borbu protiv pandemije koji je urađen 2009, aktivira na način kako je bilo predviđeno, a to je formiranje različitih stručnih timova i štabova koji bi vodili pandemiju. U tom dijelu, postojala je sekcija koja se bavila nabavkom zaštitne opreme, vakcina, lijekova. Da su Vijeće ministara i Ministarstvo civilnih poslova BiH na vrijeme realizirali taj plan, mi bismo imali dovoljno vremena za akciju. Naručili bismo vakcine na vrijeme, a ugovor sa COVAX-om ne bi bio jedini način za njihovu nabavku. Neophodan je i alternativni, jer se ne možemo uzdati u samo jedan izvor snabdijevanja. Ovako smo došli u situaciju da se govori o Zakonu o javnim nabavkama, da se vakcine ne mogu naručiti…, ali je evidentno da je RS to uspio učiniti. Neko je, znači, u Federaciji BiH oprao ruke i nije se htio uhvatiti ukoštac s tim da se ne bi slučajno našao u nekoj novoj situaciji ‘respiratori’“, kaže Nakaš.

Upitan je i da li je afera “Respiratori” zaista razlog ili je to izgovor vlasti.

“Mislim da je to odraz političke situacije i direktnog uticaja lidera nacionalnih i nacionalističkih stranaka kojima je stalo da se sve ovo dešava. Imate dvije stranke koje jednostavno imaju svoje potporne mehanizme u susjednim zemljama i treću koja to nema. Sada smo u situaciji da se jednima doniraju vakcine, da druge zovu na vakcinaciju, a da treći sjede skršenih ruku”, naveo je on.

On kađe da bi pravnici trebali tužiti državu jer nije uradila ništa po pitanju vakcina.

“Pa, ja mislim da bi pravnici morali imati moralnu obavezu da to urade. Mi laici možemo govoriti o tužbama, i to je ono osnovno pravo. Nezadovoljni smo i imamo pravo da tužimo. Pravnici, advokati, tužilaštvo i svako ko je kompetentan, treba iskoristiti priliku i uraditi ono na šta ga zakon obavezuje. Činjenica je da su životi građana ugroženi i da oni imaju pravo tražiti odgovornost od onih koji su trebali raditi svoj posao i osigurati im vakcine”, istakao je Nakaš.

Međutim…

“Kod nas je malo onih koji odgovaraju, ako izuzmemo one koji ukradu dva metra drva. No, neko može, i treba pokrenuti to pitanje tužbe”.

Komentirao je i potez Aleksandra Vučića da nam donira vakcin.

“Činjenica je da je, od cijelog svijeta i svih prijatelja kojima se volimo busati, SAD-a, Turske i drugih zemalja, jedino taj čovjek iz Srbije našao način da ponudi pomoć i iskoristi tu priliku da se pokaže kao dobročinitelj. To nije njegova, već naša krivica. Naš problem nije u Aleksandru Vučiću, već u onima koji su bili dužni nabaviti vakcine. Mogla je to možda učiniti i Hrvatska, ali nije, a oni znaju zašto nisu. Mogla je i Turska, možda i SAD ili EU. Svako se mogao pokazati, ali nikome to nije palo na pamet. Vučiću jeste. Da li je to upotrijebio za vlastitu promociju – sigurno da jeste, ali ne možemo smetnuti s uma da će te vakcine biti od koristi. Spasit će nečije živote”, zaklkjučio je Nakaš.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare