Vijesti

Bakir Nakaš za Raport: Danas je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH. Na ovaj dan se podvlače crte šta se uradilo za državu

Bosna i Hercegovina slavi Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. U ovom malom gradu su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine. O važnosti današnjeg dana za Raport je govorio član Uprave Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) doktor Bakir Nakaš.

Historija BiH

U oslobođenom Mrkonjić Gradu, 25. novembra 1943. godine, sastali su se Hrvati, Bošnjaci i Srbi, na sastanku poznatom kao prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.

Bakir Nakaš je za Raport kazao da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH.

“Sigurno je da 25. novembar predstavlja jedan od najznačajnih datuma u skorašnjoj historiji BiH. Tada je potvrđena državnost i to se desilo u jeku Drvog svjetskog rata i svih dešavanja koja su vezana za Narodnooslobodilački rat. Ono što je danas karakteristika tog dana jeste činjenica da on nije dan koji se obilježava na cijeloj teritoriji BiH. To sigurno ima negativne reperkusije na njegovu važnost”, kazao je Nakaš.

Značaj 25. novembra

Nakaš kaže da je njemu Dan državnosti BiH značajniji od datuma njegovog rođendana. Za naš portal pojasnio je i zbog čega.

“Sigurno da je rođendan jedan od datuma kada čovjek podvlači sve ono što se desilo. I šta je bilo u proteklom periodu. Međutim, 25. novembar jedan je od datuma kada se trebaju podvući crte da se vidi šta se desilo u proteklih godinu dana u državi. Koliko je bilo napretka u BiH. Samim tim napretkom i cjelokupnim razvojem koji je bio prisutan, taj dan je imao jedan značajan momenat za mene. Sigurno je bio možda blizu, ako ne i značajniji od datuma rođenja”, pojasnio je Nakaš.

U toku razgovora prisjetio se i kako se prije rata obilježavao 25. novembar. Kako nam je kazao, u tom periodu ovaj datum nije bio posebno obilježavan.

“Obično se sjećamo 29. novembra kao značajnijeg datuma koji je bio obilježavan na teritoriji cijele Jugoslavije. Riječ je o Danu Republike (29. novembar, Dan zasjedanja AVNOJ-a). Međutim, postojali su i određeni momenti koji su ukazivali na značaj 25. novembra. To se počelo ukazivati kada su se počele razvijati određene ideje o BiH, koja je trebala promijeniti svoj status u Jugoslavenskoj zajednici. Pojava 25.novembra u novijoj historiji ima jedan veći značaj. Iz tog razloga što je nestala Jugoslavija, nestao 29. novembar. Imamo taj značajan datum koji obilježava nastanak nove države”, kazao je Nakaš.

Ko je kriv?

Međutim, kako kaže jako teško možemo doći u situaciju da se Dan državnosti BiH može početi obilježavati na području cijele BiH.

“Teško da može doći do toga, ukoliko imamo u vidu da nacionalističke politike, koje se razvijaju pod vodstvom nacionalističkih partija, SNSD-a i HDZ-a, uporno insistiraju da 25. novembar nije dan kada bi se trebalo obilježiti postojanje BiH. Iz tog razloga teško je za očekivati da će u budućnosti biti jedinstven praznik na teritoriji cijele BiH. Moramo se pomiriti sa tim da oni koji ga obilježavaju i nose u srcu, oni će nastaviti da ga obilježavaju. Oni će biti ti koji će se suprotstaviti onima koji ga negiraju. Obično zemlje u kojima nema mogućnosti da se dogovore uzmu jedan datum i događaj i proglase ga od nacionalnog interesa i važnosti. Teško će biti izvodljivo to da 25.novembar bude taj dan koji će biti prihvaćen od svih strana. Pogotovo u ovakvim okolnostima u kojima se nalazi BiH”, zaključio je Bakir Nakaš za Raport.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare