Vijesti

Bakirovo “historijsko” rješenje podijelilo mostarsku SDA. Čović može birati “svoje” Srbe i Bošnjake

Da je dogovor Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića za Mostar u najmanju ruku problematičan već su ukazali određeni opozicioni političari.

Prije svega predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je kazao da Čović može biti zadovoljan i da je Izetbegović ponovo izvukao deblji kraj.

Tri glavna Odbora nisu bila “za”

Dogovor je u svom stilu, u negativnom kontekstu, prokomentirao i predsjednik DF-a i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. U izjavi za Oslobođenje je kratko kazao da su se Izetbegović i Čović dogovorili da prevare jedan drugog.

Koliko je dogovor zaista loš pokazat će se možda najbolje u praksi, ako ikad zaživi.

Međutim, kako Raport saznaje, protiv ovakvog dogovora bio je i dio mostarske SDA.

Kako nam je potvrđeno, prijedlog sporazuma prezentiran je Odborima gradskih područja Mostara. Ukupno ih je šest, a prema našim saznanjima određeni Odbori su odbili da se izjasne dok su pojedini članovi organizacija bili izričito protiv.

Posebno se to odnosi na tri najveća i najbitnija Odbora gradskih područja – Sjever, Stari Grad i Jugoistok.

Prema našim saznanjima OGP Sjever je održao sjednicu na kojoj su jednoglasno odbacili sporazum, dok je Stari Grad uopće nije sastajao da ga razmatra niti da diskutira o njemu. Treći važni odbor – Jugoistok održao je sjednicu na kojoj se raspravljalo o sporazumu, ali nisu ga podržali niti odbacili. Jednostavno se nisu htjeli izjašnjavati.

Saznajemo i da se jučer sastao Gradski odbor SDA Mostar. Sjednica je trajala oko 5 sati, a četiri člana koja dolaze sa Sjevera su glasali protiv sporazuma. Među njima je i Zijat Mušić, aktuelni poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Šta je zamjerka?

Kako nam je rečeno, glavna zamjerka sporazumu je model po kojem se iz tri gradska područja (bivše općine) s hrvatskom većinom bira 13 vijećnika, a iz tri gradska područja s bošnjačkom većinom se bira devet vijećnika.

Ostatak vijećnika će se birati s gradske liste. Ukupan broj vijećnika je 35, a maksimalan broj iz jednog naroda je 15. To znači da HDZ ima ogroman prostor i mogućnost da u ovih 13 izabere “svoje” Srbe, Ostale, pa čak i Bošnjake.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare